digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Sarajevo: Obnova „Kalin hadži Alijinog vakufa“

Autor: Januar 20, 2016 0

Na uglu današnjih ulica Kulovića i Branilaca grada u Sarajevu, u periodu od 1553. do 1947. godine, nalazila se džamija koju su socijalističke vlasti srušile, te na tom lokalitetu izgradile park i stambenu zgradu u kojoj su bili smješteni činovnici i vojni oficiri

U kasnijem periodu park je nazvan po slovenskom pjesniku Francu Prešernu. Prilikom uređenja parka 2004. godine pronađeni su ostaci džamije i mezarja, a Vakufska direkcija je spriječila sve započete aktivnosti, te iskazala potrebu da se ponovo izgradi džamija, a potom je Rijaset donio zaključak kojim se podržava prijedlog Vakufske direkcije za ponovnu izgradnju džamije. U narednim danima Vakufska direkcija i Općina Centar Sarajevo će pokrenuti aktivnosti oko uređenja ovog lokaliteta.

S tim u vezi u Muftijstvu sarajevskom je 14. januara 2016. godine, održan radni sastanak kojem su pored muftije sarajevskog dr. Enes-ef. Ljevakovića, prisustvovali i direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović, Huso Salihović pravnik Vakufske direkcije, Esad Karahmet, sekretar Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo i Rijad Delić sekretar Muftijstva sarajevskog. Tokom sastanka, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović upoznao je prisutne o već poduzetim aktivnostima,te o onima koje slijede oko uređenja i zaštite lokaliteta Kalin hadži Alijinog Vakufa, ističući dobru saradnju sa Općinom Centar Sarajevo, te načelnikom Dževadom Bećirovićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća dr. Nedžadom Ajnadžićem.

Na kraju sastanka muftija Ljevaković se zahvalio Vakufskoj direkciji što nastoji očuvati lokalitet i ponovo izgraditi porušenu džamiju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine