digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Seminar "Unapređivanje prava osoba sa invaliditetom u BiH"

Autor: April 28, 2016 0

Jučer je u organizaciji Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini započeo seminar na temu „Unapređivanje prava osoba sa invaliditetom u BiH“.

 

Nakon učenja Kur'ana i pozdravnih riječi Hameda Efendića, rukovodioca Ureda za društvenu brigu, prisutnima se obratio Mustafa E.M. Mohammed Saliemeh, predstavnik Islamske obrazovne znanstvene i kulturne organizacije ISECO. Naglasio je da se o pravima osoba sa invaliditetom aktivnije govori tek posljednjih godina, te da je cilj ovakvih seminara probuditi svijest ljudi o potrebama onih koji su na neki način drugačiji i da ih se sačuva od zloupotrebe i marginalizacije, a potom i omogući učešće u svim sferama života.

Ispred Federalnog ministarstva rada i socijalne politike obratio se ministar Vesko Drljača. On je govorio o Pravilniku o određivanju stepena invaliditeta, čija je izrada u završnoj fazi, a koji će biti značajan korak ka sprječavanju diskriminacije osoba sa invaliditetom.

Akademik dr. Enes Karić se u ime reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića obratio prisutnima poručivši da Islamska zajednica nikada nije okrenula leđa osobama sa invaliditetom, te da aktivno radi na pomoći i ovim članovima društva.

Fikret Zuko, predsjednik Koordinacionog odbora Udruženja osoba sa invaliditetom Kantona Sarajevo, podsjetio je da osobe sa invaliditetom mogu biti korisni članovi društva, te da njihove granice nastaju tek onda kada ih zacrtaju drugi ljudi.

Seminar "Unapređivanje prava osoba sa invaliditetom u BiH" trajat će do 28. aprila, a ugostit će brojne predavače koji su na neki način uključeni u rad i promovisanje osoba sa invaliditetom.

(Bir.ba)

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine