digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ako se mi nećemo baviti politkom, hoće ona nama!

Autor: Muhamed Mahmutović Maj 24, 2016 0

Nije rijetkost u našoj domovini sresti mladu osobu, studenta, pa čak i profesora, koji ponosno kaže da ga politika ne zanima.

Bilo je to nekad popularno i Bošnjaci nisu propuštali nijednu priliku da ne "impresioniraju" svog sagovornika sa ovom imbecilnom rečenicom, pogotovo kad se radilo o sagovorniku druge narodnosti. Mi smo mislili da je to ključ do njegovog srca i da će nas on samo takve cijeniti, a oni su nas tapšali po ramenima i mislili - Bože kakve su ovo budale! I zaista kad pomislimo zrelo, bili su oni u pravu!

Kakve je pameti taj kojeg ne zanima ono što oblikuje kompletno njegov život, od školovanja, zapošljavanja, vjerskih prava, prava na jezik i da ne nabrajam dalje, a sve to kreira - politka!
U razvijenom svijetu nećeš naći dida ni nenu od devedest godina da izvale takvu glupost. Dovoze ih na izborna mjesta na bolničkim krevetima, da ne kažem na smrtnim posteljama, a njihova omladina već od osnovne škole se uči sudjelovati u debatama i prate dešavanja u političkoj areni.
Obzirom na okolnosti u kojima su dosad živjeli Bošnjaci, može se starijim generacijama i pogledati kroz prste, ali mlađima i njihovim učiteljima zaista treba nedostatak volje za praćenje političkih procesa upisati kao negativnu ocjenu iz života!
Predstojeći lokalni izbori su veoma važni na teritoriji cijele BiH, a posebno u Srebrenici u kojoj Srbi žele po svaku cijenu osvojiti vlast, pa su našli podobnog zajedničkog kandidata, koji naravno negira i genocid, jer je to bio osnovni uslov.
Možemo samo zamisliti šta će se desiti sa Memorijalnim centrom Potočari i uopšte sa Srebrenicom, koja je simbol stradanja Bošnjaka u protekloj agresiji na našu domovinu.
Zato nam je farz svima utjecati na svijest svakog Bošnjaka s pravom glasa u ovoj opštini da ne propusti priliku braniti olovkom ono što su njegovi najmiliji platili svojim životima.
Mislim da je preče utrošiti novac na nekoga od njih kojima odlazak na izbore predstavlja trošak ili neku drugu tegobu, nego na bilo šta drugo u ovoj godini. Na ovaj način možemo u borbi za Srebrenicu učestvovati svi, odakle god da smo rodom i gdje god živjeli trenutno. Dakle. objašnjavati koliko je bitno, pomoći materijalni i s prevozom do birališta ili u dijaspori pomoći pri registraciji za izbore poštom.
Popis 2013. godine, čije rezultate očekujemo uskoro, a koji su tako iznenadili one što su nas pokušali izbrisati sa lica zemlje, pa se bore svim sredstvima protiv objavljivanja rezultata, pokazuje da Bošnjaci mogu odgovoriti na svaki izazov kad ih se motivira i upozna sa važnošću nekog projekta.
Islamska zajednica, na čelu sa svim imamima u BiH i dijaspori dala je ključni doprinos ovoj najvećoj pobjedi Bošnjaka u mirodopskim uslovima, pa se nadam da će tako biti i ovaj put!
Naš uvaženi Reisu-l-ulema se prilikom nedavne posjete džematima u Švicarskoj posebno ozbiljno i emotivno obratio po  pitanju predstojećih izbora i vjerujem da će on biti na čelu ove borbe do kraja sa svim svojim umnim i fizičkim sposobnostima.
Bošnjačke političke partije su smogle snage da prevaziđu svoje nesuglasice i odlučile zajednički podržati kandidaturu sadašnjeg načelnika gospodina Ćamila Durakovića.
On je u potpunosti opravdao svoj protekli mandat, pa nema razloga da ga podrži i svaki Bošnjak na dunjaluku, na bilo koji način.
Borba Bošnjaka za Srebrenicu i onih deset hiljada bijelih nišana nam je farz do sudnjega dana!

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine