digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gazi Husrev-begova biblioteka obradovala štićenike iz Doma za nezbrinutu djecu Bjelave

Autor: E.S. Maj 26, 2016 0

Jedan od ciljeva je bio izgrađivanje svijesti o važnosti očuvanja naše baštine, ali i iskazivanje pažnje djeci kroz druženje s uposlenicima GHB

 

 U povodu nastupajućeg mjeseca ramazana Gazi Husrev-begova biblioteka je 25. maja organizirala jednodnevnu kreativnu radionicu za štićenike iz Doma za nezbrinutu djecu Bjelave pod nazivom “Ovo je i moje pisano naslijeđe i moja tradicija”. Radionici su prisustvovala djeca uzrasta od 5. do 9. razreda osnovne škole sa svojim odgajateljima. Uposlenici GHB s voditeljem projekta Šahsenom Đulović bili su na raspolaganju učenicima za sva njihova pitanja. Cilj ovog projekta bio je razvijanje ljubavi i naklonosti kod djece prema bošnjačkoj kulturnoj baštini i tradiciji, posebno pisanom naslijeđu, izgrađivanje svijesti o važnosti njegovog očuvanja, ali i iskazivanje pažnje djeci kroz druženje sa uposlenicima GHB; pokazati im da nisu zaboravljeni i da se na njih u budućnosti računa u društvu kao na njegove aktivne i obrazovane članove.

Na početku ove radionice prisutnima se obratio  direktor GHB mr. Osman Lavić, koji je izrazio zadovoljstvo što su učenici posjetili Biblioteku te ih upoznao s njenim osnovnim djelatnostima. Nakon što su podijeljeni u tri tima, bibliotekarski, restauratorski i digitalizacijski, učenici su prezentirali šta su radili u toku dana, a za vrijeme njihove prezentacije na projekcijskom platnu predstavljene su fotografije koje su zabilježile njihov rad. Upriličena je i podjela ramazanskih poklona, a Hor Hazreti Hamza je izveo nekoliko ilahija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine