digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dan bijelih traka obilježen i u Mostaru

Autor: H. Eminović Maj 31, 2016 0

Vezanjem bijelih traka oko ruke, dijeljenjem propagandnih letaka i razgovorom sa građanima danas je i u Mostaru obilježen Dan bijelih traka

 

Obilježavanje Dana bijelih traka u Mostaru organiziralo je nekoliko nevladinih udruženja među kojima su Unija studenata Univerziteta „Džemal  Bijedić“, Udruženje Sinovi Mahala, Udruženje Kluba skakača u vodu Mostari.  Njihovi aktivisti su na centralnom mostarskom trgu Musala prolaznicima, građanima Mostara dijelili i oko ruke vezali bijelu traku čime su željeli poslati poruku saosjećanja sa građanima Prijedora.

Aktivisti su pojašnjavali prolaznicima da su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru 31. Maja 1992. Godine izdale naredbu nesrpskom stanovništvu da obilježe svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima i da prilikom izlaska iz kuća stave bijele trake oko ruke. Taj dan se smatra početkom istrebljenja i provođenja masovnih egzekucija, silovanja, otvaranja koncentracionih logora.

 „Ovo je solidarnost sa građanima Prijedora koji su proživjeli logore i teška zlostavljana da nikad ne zaboravimo prijedorske žrtve gdje je tokom rata ubijeno preko 3 100 među kojima i 102 djece. Ovim smo željeli poslati poruku da se pridružujemo inicijativi Prijedorčana da bez ikakvih smetnji mogu podignu spomenik ubijenim civilima što nažalost nije slučaj. Već godinama im lokalna vlast ne dozvoljava da to učine“, kazao je iz Udruženja građana Sinovi Mahale Dževad Bašić.

Službene aktivnosti Obilježavanja Dana bijelih traka završeno je tačno u podne kada je s bijelom trakom vezanom oko ruke jedan od skakača skokom sa Starog mosta odao dužno poštovanje prema svim stradalim Prijedorčanima.  

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine