digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Teme i aktivnosti u fokusu Rijaseta u ramazanu?

Autor: Nusret ef. Abdibegović Juni 09, 2016 0

Ramazan je mjesec pojačanog ibadeta i intenzivnijeg duhovnog života muslimana. Veće prisutstvo i učešće muslimana u ramazanskim ibadetima i aktivnostima prilika je da im se upute važne poruke koje se tiču njihovog razumijevanja i življenja vjere. Preporod je pitao mr. Nusreta ef. Abdibegovića, direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta, na koje teme i aktivnosti Rijaset Islamske zajednice stavlja fokus u mjesecu ramazanu i s tim u vezi kakve daje preporuke?

U odgovoru direktora Abdibegovića se navodi: „Mjesec ramazan je, kako ste i sami naveli, prilika kada se vjernici aktivnije posvete svojim duhovnim i materijalnim obavezama. To je mjesec kontinuiranog, intenzivnog, pojačanog ibadeta i planskih aktivnosti i vrijeme za afirmaciju vjerskih, tradicijskih i kulturnih vrijednosti našeg naroda. Mjesec ramazan je vrijeme kada vjerničke duše odišu jednom svježinom, širinom i senzibilnošću. To je mubarek vrijeme u kojem vjernici imaju priliku da pokažu svoju pažnju prema pojedincu, ciljanim grupama, džematu i zajednici u cjelini.

S tim u vezi Rijaset, odnosno Uprava za vjerske poslove na vrijeme je organizirala i tematsko predramazansko savjetovanja koje je ove godine održano 2. aprila, pod motom „Bereket ramazanskih ibadeta u džematu i porodici“. Kao što je vidljivo iz samog mota ovogodišnjeg ramazana, Rijaset IZ želi svoj fokus usmjeriti na porodicu, kao temelj zdravog društvenog odnosa, i džemat, kao kolektivni osjećaj pripadnosti jednoj vjeri, naciji i domovini. Rijaset je usvojio set preporuka za predstojeći mjesec ramazan u smislu da svi uposlenici IZ trebaju uzeti učešća u ovogodišnjim aktivnostima.

Također, neophodno je da se naši mladi naraštaji upoznaju sa znamenitim kulturno-historijskim ličnostima, a ramazanske aktivnosti su idealna prilika da im se te stvari približe i predstave kroz jedan planski pristup i organiziranje rada u džematu, medžlisu, muftijstvu/mešihatu, ustanovama i institucijama Rijaseta. U nastupajućem mubarek mjesecu neophodo je afirmisati volonterski rad, te povećati napore da svi imami, džematski odbori i medžlisi tokom mjeseca ramazana posebnu pažnju posvete socijalno ugroženim, šehidskim i porodicama sa više djece, kroz posjete i organiziranje iftara, te u iftarskom ozračju pokažemo našu brigu, pažnju i poštovanje.

Nadamo se da ćemo kroz ove i slične aktivnosti pokazati da smo svjesni trenutka i vremena u kojem živimo kao i da imamo odgovore na izazove i iskušenja koja nas susreću na putu našeg misijskog djelovanja. Ramazan je, također, prilika kada pored ibadetske forme i suštine zekata i sadekatu-l-fitra, želimo afirmisati značaj i vrijednost halal ishrane u životu vjernika, a za što se brine naša Agencija za halal kvalitetu.

U cilju našeg proaktivnog djelovanja kroz medije i ove godine smo u saradnji sa RTV BIR pripremili prigodan ramazanski programa koji je besplatan i dostupan svim zainteresiranim radijskim i televizijskim kućama.

Apeliramo na naše imame i muderise da u svojim vazovima i drugim prigodnim obraćanjima, kao i istupima u medijima zastupaju zvanične stavove Islamske zajednice u pogledu ibadeta, tumačenja vjere, kao i organiziranog prikupljanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra, slijedeći fetvu reisu-l-uleme i suzdrže se od ličnih interpretacija tumačenja ajeta i hadisa koji se odnose na način davanja i raspodjele zekata i sadekatu-l-fitra. Ovom prilikom želimo naglasiti da je Rijaset IZ u prošloj godini iz Bjetu-l-mala od prikupljenih 14 miliona KM, kroz razne projekte i aktivnosti na terenu vratio oko 12 miliona KM. Očito je da ovaj način pristupa zekatu i sadekatu-l-fitru, kao ibadetskoj obavezi daje pozitivne rezultete čiji su tragovi već vidljivi.

Želimo iskazati našu podršku i čvrstu opredijeljenost da pomognemo i budemo uz naše povratnike, posebno na području entiteta RS. Možemo kazati da je predstojeći mubarek mjesec koncipiran na predramazanskim aktivnostima svih nivoa IZ, koje bi trebale biti osnažene i krunisane ramazanskim i postramazanskim.

I naravno naša poruka je: „Mjesec ramazan je vrijeme i prilika za inovaciju, kreaciju, program, rad i aktivnosti svakog vjernika i pripadnika našeg džemata i Zajednice.“

Uz molbu da nam Allah, dž. š., učini mubarek mjesec ramazan, Vama i Vašim čitateljima i svim vjernicima: Ramazan mubarek olasun!“

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine