digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Džemat u kojem klanjaju studenti svih mezheba predstavljajući više od 10 država

Autor: Ismail Ćidić Juni 12, 2016 0

U vremenu kada su razlike među muslimanima veoma izražene i kada su rasprave o tim razlikama sve češće, uvijek je lijepo vidjeti primjere lijepog odnosa, uvažavanja i prijateljstva među muslimanima, baš onako kako nam i naša vjera nalaže

 

 

Jedan od takvih primjera jeste i džemat studenata Internacionalnog univerziteta u Sarajevu koji svaku noć obavljaju teravih-namaz u mesdžidu unutar kampusa IUS-a.

 

Među redovnim klanjačima su studenti iz Bosne i Hercegovine, Turske, Mauritanije, Burkine Faso, Rusije (Čečenije), Čada, Sudana, Palestine, Egipta, Jemena, Madagaskara, Maroka, Sandžaka, Afganistana, Kirgistana itd.

 

Gotovo svi među njima se razlikuju prema mezhepskoj pripadnosti i tradiciji koju muslimani navedenih država njeguju stotinama godina. Ipak, ništa od toga nije predstavljalo problem da crna i bijela stopala budu u namazu jedna do drugih, a sve u ime Gospodara. Ovi studenti uz ramazansku atmosferu zajedno obavljaju namaz i to bez bilo kakvih prigovora ili ružnih riječi.

 

Nadamo se da će, ako Bog da, ovaj primjer potaknuti i druge muslimane da se ostave nepotrebnih rasprava kojima se samo udaljavaju jedni od drugih, a molimo Allaha, dž.š., da svim muslimanima svijeta podari jedinstvo i slogu, baš onako kako je to bilo u vremenu Poslanika, a.s., i u vremenu pravednih halifa.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine