digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Islamska zajednica i Bošnjaci: Mi smo jedno

Autor: Avgust 12, 2016 0

Posljednjih mjeseci se kontinuirano vode orkestrirani napadi na Islamsku zajednicu koji svoju kulminaciju doživljavaju u posljednjih nekoliko dana.

Ataci se dešavaju preko različitih elektronskih medija, tv, portala..., od onih sa bošnjačko-muslimanskim predznakom do onih portala koji svoj smisao i svrhu vide u rasturanju Bosne i Hercegovine i njenog bošnjačkog naroda. Zanemarivši ove druge, jer njima Bošnjak i njegov islam nikada neće valjati, najviše bole i razočaravaju brutalni napadi, a ne savjeti probošnjačkih medija. Zašto ih zovem brutalnim napadima, a ne savjetima? Dobronamjeran savjet se bavi stanjem, fenomenom, željom za napretkom, a ne napadima Ad hominem, na ljude, na njihove fizičke nedostatke, na njihovu porodicu. Ogovaranje nije savjet. Ogovaranje ili gibet je kao da jedemo meso mrtvoga brata što često čujemo u vjerskim predavanjima.

Islamska zajednica u BiH je zajednica svih muslimana u BiH. Da li u njenom radu ima nedostataka? Naravno! Ali tu smo mi, njeni članovi, da je učinimo boljom, jačom i snažnijom. Samo zajedno, držeći se čvrsto Allahovog užeta, možemo doprinijeti da Islamska zajednica bude još jača i da bude hrid o koji će se obijati lađe neprijatelja. Ipak, kao što svaki uspjeh dolazi iznutra, tako i neuspjeh dolazi iz istoga mjesta. Ne možemo biti jaki i oduprijeti se onima koji nam svima žele zlo ako nismo „bir“, jedno i zajedno.

Posljednja tema kojom se medijski če(j)reči i masakrira Islamska zajednica jeste tema zekata. Za razliku od brojnih drugih institucija koje finansiramo kroz svoje poreze, Islamska zajednica je i više nego transparentna. Zašto mediji ne objave da je samo u prošloj godini od zekata uplaćenog u Islamsku zajednicu, 12 miliona dato u humanitarne svrhe, za pomoć siromašnim i onima koji su u nevolji. Zašto se ne kaže da se dijelom zekata finansiraju i naše džamije u manjem bh. entitetu koje su svjetionik islama, ali ne samo metaforički svjetionik već i faktički svjetionik da je tu islama bilo, ima i bit će, ako Bog da. Brojna su druga mjesta i prilike kojima Islamska zajednica vraća zekat svojim članovima, samo treba pročitati, pogledati i razmišljati svojom glavom, a ne oslanjati se na priče rekla-kazala.

Cilj teksta nije samo urgiranje da se zekat daje Islamskoj zajednici nego da ne dopustimo da se naša Islamska zajednica vrijeđa, ismijava i srozava lažima nedobronamjernika. Jer ona je naša i mi smo njeni. I dok je nas, bit će i nje. I dok je nje, bit će i nas.

« Aktivistica Smailović: Izbjeglice ne mogu zamisliti ramazan bez posta Islamska zajednica i popis stanovništva »
nazad na vrh