digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

"Safija" - poklon Zenici za Dan džamija

Autor: E.S. Maj 08, 2017 0

U zeničkom naselju Brist svečano je otvorena džamija “Safija” vakifa, braće Salke i Jesenka Džananovića iz Zenice

 

Kamen-temeljac za gradnju ove džamije položen je na Dan džamija 2015.godine, a riječ je o životnom projektu zeničkih privrendika Salke i Jesenka Džananovića. Ime džamiji su dali po svojoj majci Safiji, koja je imala čast da otvori džamiju.

“Danas je veliki dan za Zenicu, zenički muftiluk i Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini. Danas je veliki dan za sve nas što svjedočimo trenutku kada porodica Džananović predaje džamiju ljudima koji će se u njoj sjećati Allaha“,  kazao je  u svom obraćanju glavni imama Medžlisa Zenica Jakub-ef. Salkica. Prisutnima se obratio i predsjendik Medžlisa Zenica Muhamed Begagić, koji je istakao da se Medžlis priprema za nova otvorenja džamija u ovoj godini.

Prisutbim as eobratio i muftija zenički Ejub-ef. Dautović koji je kazao: “Danas ovaj dan doživljavam kao dan rođenja, jer su braća Džananović, koji su moji prijatelji, a s kojima sam razgovarao prije 15 godina o želji da se na ovom mjestu izgradi Allahova kuća, doživjeli da ispune svoj san“. 

Izaslanik reisu-l-uleme bio je njegov zamjenik Husein-ef. Smajić, koji je proglasio džamiju svečano otvorenom. Inače, u ovo gradskom naselju prije nije postojala džamija i njena gradnja je posebno važna za stanovnike ovog dijela Zenice. U njenoj blizini nalazi se i pravoslavna crkva, što je još jedan dokaz da je Zenica bila, čak i u teškim ratnim uvjetima, i ostala grad svih građana. Tome su svjedočile i zvanice ispred Katoličke i Pravoslavne crkve, te Jevrejske zajednice u Zenici. 

 

Cijeli izvještaj u Preporodu od 15. maja

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine