digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Slovenija: 11 godina Islamske zajednice

Autor: N.P. Juni 02, 2017 0

Na današnji dan prije jedanaest godina, odnosno 1. juna 2006. godine, Islamska zajednica u Republici Sloveniji krenula je putem koji je popločan uspjesima i napretkom

Grupa od pedesetak entuzijasta u popodnevnim satima sa velikim ushićenjem uputila se na ljubljanski aerodrom da dočeka muftiju prof. dr. Nedžada Grabusa iz Sarajeva. Na aerodromu su ih dočekali mnogobrojne televizijske i novinarske ekipe koje su željele zabilježiti njegov dolazak.

To je značilo novi početak za muslimane u Sloveniji koji su u tom periodu preživljavali teške trenutke i bili veoma poniženi u slovenskoj javnosti zbog problema nejedinstva izazvanog od strane određenih pojedinaca.

Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a na prijedlog tadašnjeg reisu-l-uleme prof. dr. Mustafe Cerića na svojoj sjednici koja je održana, 29. aprila 2006. godine, imenovao je Nedžada Grabusa za ljubljanskog muftiju. Funkciju muftije ljubljanskog tadašnji tridesetosmogodišnji Nedžad Grabus zvanično je preuzeo 2. juna 2006. godine, kada je predvodio džumu-namaz u Ljubljani najavivši promjene u Islamskoj zajednici kojima je bio dosljedan u proteklih jedanaest godina.

Islamska zajednica u Republici Sloveniji u tom periodu jedva je preživljavala i sastavljala kraj sa krajem. Povjerenje među ljudima je bilo poljuljano. Javnost je očekivala konkretne odgovore na bezbroj pitanja. Dr. Grabus je sa malim brojem saradnika, imama, prijatelja i simpatizera krenuo u nekoliko ''bitaka'' među kojima je najvažnija ''bitka'' za izgradnju Islamskog kulturnog centra u Ljubljani. Danas, nakon jedanaest godina sa ponosom ističemo da su sve ''bitke'' dobivene pa čak i ona najveća, jer danas, 1. juna 2017. godine, u Ljubljani stoji izgrađena džamija i Islamski kulturni centar kao ponos svih muslimana u Sloveniji. Danas muslimani u Sloveniji, neka nam bude dopušteno da upotrijebimo muftijine riječi, ''hodaju po Ljubljani i Sloveniji uzdignute glave'', jer se diskurs o muslimanima i Islamskoj zajednici, a zahvaljujući prije svega dr. Grabusu, promijenio i usmjerio na pozitivnu stranu.

Pored izgradnje Islamskog kulturnog centra dr. Grabus se potpisuje pod niz drugih realiziranih projekata u Islamskoj zajednici širom Slovenije. Ono što je važno istaći jeste osnivanje Kulturno-obrazovnog zavoda Averroes koji se bavi kulturnim i obrazovnim projektima, zatim osnivanje Vakufa Islamske zajednice u Republici Sloveniji, Zavoda za halal certificiranje, promjena križeva u Logu pod Mangartom na mezarima vojnika iz Prvog svjetskog rata koji su ležali skoro jedno cijelo stoljeće pod metalnim križevima i drugo.

Intelektualni, odnosno akademski angažman muftije Grabusa u proteklih jedanaest godina izuzetno je važan. Pored slovenskog javnog prostora, on je nastupio na bezbroj međunarodnih konferencija i skupova u ulozi muftije ljubljanskog gdje je artikulirao i predstavljao aktuelne teme u Evropi i svijetu.

Gotovo da ne postoji ozbiljniji medij u Sloveniji, elektronski ili printani, u kojem muftija Grabus nije sudjelovao. Većinom su to intervjui u kojima je dr. Grabus iznosio svoja promišljanja o aktuelnim temama koje su se ticale stanja u datom momentu, u Sloveniji, Evropi i svijetu.

Zato je današnji dan mubarek dan za Islamsku zajednicu u Republici Sloveniji, ali i svaki naredni 1. juni biće upisan zlatnim slovima u povijest muslimana Slovenije, jer označava novi početak puta popločan uspjesima i napretkom.

Ovaj tekst završavamo s molbom Uzvišenom da mu podari dobrog zdravlja, sreće, napretka i volje da i dalje niže uspjehe od kojih svi imamo koristi.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine