50godina.jpg
digitalbanner-naslovna7.jpg

Konferencija o procesuiranju genocida u BiH: Usudi se znati

Autor: Ajša Hafizović Hadžimešić April 20, 2018 0

„Usudi se znati – Sapere aude“, bilo je geslo međunarodne konferencije o procesuiranju genocida u BiH održane 18.-19. aprila 2018. u Sarajevu. Bila je to treća međunarodna konferencija u organizaciji Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida na temu primjene međunarodnog prava koja ima za cilj pravno ustanovljenim činjenicama suprotstaviti negiranje geocida i revidiranje činjenica iz proteklog rata 1992.-1995.

 

„Imamo laži, okretanja istine, veličanja heroja osuđenih i optuženih za genocid. Organizovali smo ovu konferenciju za mlade pravnike da se tome suprotstavimo, da negiranje ne bude praksa, da mladi znaju istinu i da im ona bude sredstvo u pravnim bitkama, jer se tako bore za svoju budućnost“, kazala je na otvaranju konferencije potpredsjednica Pokreta "Majke enklave Srebrenica i Žepa Kada Hotić.

Konferencija o procesuiranju genocida u BiH je bila ekspertnog karaktera i okupila je studente prava zemalja regije bivše Jugoslavije, najviše predstavnike Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT) na čelu sa predsjednikom ovog suda Theodorom Meronom i predstavnicima tužilaštva i odbrane koji su direkno radili u ICTY-u na slučajevima dokazivanja genocida.

Konferencija je održana na 14. godišnjicu izricanja prve pravomoćne presude za genocid u Srebrenici Radislavu Krstiću koju je Haški tribunal (ICTY) izrekao 19. aprila 2004. Bila je to prva izrečena presuda nekog međunarodnog suda za genocid počinjen na tlu Evrope koja je ustanovila način primjene kriterija Konvencije o sprječavanju genocida čime je utrla trasu koja je omogućila donošenje svih ostalih presuda za genocid.

"Odgovornost za zločine se može preuzeti samo ukoliko države preuzmu obavezu da krenu dalje, a budućnost je u nacionalnim procesuiranjima zločina, da rade skupa sa međunarodnim institucijama koje su ustanovile moderne principe rada ", rekao je sudija Theodore Meron, predsjednik MICT-a u izjavi za Preporod.

Harmon održao čas historije u Kravicama

Jedan od učesnika konferencije bio je bivši tužilac ICTY Mark Harmon, koji je 17 godina radio na različitim slučajevima istraga i dokazivanja genocidai zločina počinjenih u BiH 1992.-1995. Jedan je od najzaslužnijih u dokazivanju genocida u Srebrenici u slučaju Radoslav Krstić.

Harmon je drugog dana konferencije održao historijski čas za studente pravnih fakulteta iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i BiH ispred Zeljoradničke zadruge Kravice gdje je u jedno danu ubijeno preko 1.000 muškaraca i dječaka. Istakao je studentima budućim tužiocima i borcima za pravdu, kako je rekao, važnost rane posjete mjesta zločina zbog prikupljanja dokaza i njihovog povezivanja sa svjedočenjem preživjelih.

Do sada je utvđen identitet 1.313 žrtava ovog užasnog zločina, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani na više lokaliteta, u Glogovoj, Ravnici, Hangaru Kravicama, Zelenom Jadru, Zalazju, Pusmulićima, Blječevu i Budaku.

 

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija