digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Dova za jedinstvo u Američkom kongresu

Autor: Ajša Hadžimešić-Hafizović Maj 22, 2019 0

Imam Omar Sulejman sa Instituta za islamsko istraživanje Yaqeenu Irvingu, Texas,održao je uvodnu molitvu za jedinstvo u Američkom kongresu. Imam Sulejman je proučio ovu dovu četvrtog dana ramazana po pozivu kongresmenke Eddie Bernice Johnson iz Dallasa.

„Zamolila sam Sulejmana da održi ovu molitvu, jer je stajao ruku pod ruku sa liderima obje stranke u osudi mržnje, netrpeljivosti i nasilja“, kazala je kongresmenka Johnson.“Molimo se za mir, a ne za rat, za ljubav, ne za mržnju, dobrotu, a ne pohlepu, jedinstvo, a ne podjele. Obavezujemo se da nećemo izdati svoje molitve postupcima koji im proturiječe. Budemo za istinu, bez obzira na to ko je ili zašta je protiv nje. Budimo za pravdu, bez obzira ko je za ili protiv nje, za nadu, bez obzira na prepreke,“ kazao je, između ostalog, u ovoj dovi imam Sulejman.

Opisujući molitvu, Colin Allred, demokratski kongresmen iz Teksasa je rekao: „Sulejmanova poruka mira, jedinstva i podrške našim Amerikancima je potrebna upravo sada više nego ikad. Zahvaljujem mu se na tome što je bio uz moj ured i što uvijek predstavlja ono najbolje iz Sjevernog Teksasa“, kazao je kongresmen Allred.

Odmah nakon toga imam Sulejman je bio izložen mnoštvu napada na medijskim platformama desničara koji su ga nazvali antisemitom s ciljem njegove diskreditacije, prenosi Midlle East Eye. „Od momenta kada sam dobio ovaj poziv za učenje uvodne dove u Amedičkom kongresu mediji su bili preplavljeni člancima mržnje, prijetnji i drugim taktikama zastrašivanja s ciljem da odustanem od ove molitve za jedinstvo“, kazao je imam Omar Sulejman u izjavi za MEEdodajući: “Ovi napadi su u lošoj vjeri i namjeravaju ponovo poslati poruku muslimanskoj zajednici da nismo dobrodošli da se potvrdimo u bilo koji način ili na nekom prostoru važnom za jedno društvo.“

Program podrške ljudskim pravima u Teksasu takođe je pružio podršku imamu Sulejmanu, istakavši da je on učinio grad Dallas boljim mjestom.

Komentarišući napade na imama Sulejmana Todd Green, profesor religije na Luther Collegeu, rekao je da je ključna republikanska strategija u ovoj izbornoj sezoni nazvati sve muslimane antisemitima u nastojanju instrumentaliziranja islamofobije za pridobijanje glasove i političke poluge. „To je podmuklo , rasistička strategija kojoj se treba oduprijeti po svaku cijenu,“kazao je Collegeu.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine