digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Elhamdulillah - kineska karta za GULAG

Autor: Mirnes Kovač Novembar 05, 2019 0

Informacija da je oko milion muslimana zatočeno u logorima u Kini sa svim detaljima o monstruoznim torturama koji cure u svjetskim medijima liči više na neki naučno-fantastični film strave i užasa nego na stvarnost

Kineske vlasti opravdavaju postojanje specijaliziranih preodgojnih i obrazovnih centara borbom protiv ekstremizma, separatizma i terorizma. Za hapšenje i sprovođenje u logore dovoljno je javno izgovoriti "elhamdulillah" ili razgovarati sa strancima. Prema informacijama svjetskih agencija za ljudska prava većinska kineska nacionalna skupina Han želi silom nametnuti identitet, posebno u zapadnoj oblasti Xingjang (Sinkjang ili Šindžan) gdje živi oko 12 miliona pripadnika turkijske etničke skupine kineskih muslimana Ujgura.

Cijeli tekst u printanom izdanju

Borba protiv ekstremizma?

Pod izrekom borbe protiv ekstremizma i radikalnih skupina kineske vlasti silom nameću muslimanima ove zemlje mjere koje se krše sa svim utvrđenim civilizacijskim normama i međunarodnim kodeksima o zaštiti ljudskih prava i manjina. Štaviše, Republika Kina ne negira postojanje logora, a za njih tvrdi da su to "preodgojni" ili "reedukacijski" centri u borbi protiv ekstremizma.

Reakcije na ovakve poteze Republike Kine stižu iz Sjedinjenih Država i Europske unije, ali ono što bode u oči jeste izostanak osude i reagiranja od strane muslimanskih zemalja, šta više, neke istaknute muslimanske zemlje koje se često predstavljaju zaštitnicama muslimana u svijetu čak su izrazile podršku akcijama kineskih vlasti. "Djela koja su poduzeta na terenu kako bi se uništio ujgurski etnicitet u zapadnoj Kini je nešto protiv čega je State Department glasno govorio. Smatramo da je to ne samo ogromno kršenje ljudskih prava, nego ne vjerujemo ni da je u najboljem interesu svijeta i Kine," izjavio je za PBS američki državni sekretar Mike Pompeo, naglašavajući kako administracija predsjednika Trumpa daje poseban naglasak na bitnost slobode vjere. 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine