digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Armija terora

Autor: redakcija Februar 10, 2015 0

Knjiga dvojice analitičara Hassana Hassana i Michaela Weissa "ISIS – Inside the Army of Terror" koja će se u izdanju Regan Arts, američke izdavačke kuće, pojaviti 17. februara, 2015., zasigurno će biti jedno od najčitanijih štiva u ovoj godini. Još nije ni izašla, osim njene elektronske "kindle" verzije, a već je na Amazonu među najprodavanijim naslovima.

Ključno pitanje kojim se knjiga bavi, a koje danas nije mnogima jasno, jeste: Kako je nastala famozna takozvana "Islamska država" i koji su faktori utjecali na formiranje ovog terorističkog entiteta koji prijeti da poremeti balans moći ne samo na Bliskom Istoku, već i u svijetu. Autori su ovu studiju napisali na osnovu izravnih kontakata, svjedočenja bivših i sadašnjih članova ove terorističke organizacije, kao i na osnovu uvida u razgovore sa ključnim akterima sukoba u Iraku i Siriji u proteklih deset godina.

Preporod u svom izdanju od 15. februara, EKSKLUZIVNO donosi tekst koji je baziran na ovoj studiji, a koji jedan od autora, sirijac Hassan Hassan objavio u britanskom Guardianu. Uz autorovo lično dopuštenje, ovo je i najava da će knjiga o armiji terora, o tajnom svijetu ISIS-ovih kampova za obuku kojima vladaju sveti tekstovi i sablja uskoro biti dostupna i na bosanskom jeziku.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine