digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Amanska deklaracija: Uključite mlade u procese protiv nasilja

Autor: Septembar 07, 2015 0

Amman - Mi, mladi iz cijelog svijeta, okupljeni u Ammanu 21.-22. augusta 2015. na Svjetskom forumu za mlade, mir i sigurnost, izražavamo našu predanost miru na globalnom nivou

Danas, s više mladih ljudi nego ikad u svijetu, demografski imperativ je uključiti nas u rad na postizanju stabilnosti i sigurnosti, stoji na početku Ammanske deklaracije usvojene na Forumu priređenom pod pokroviteljstvom princa Husejna bin Abdullaha II i UNICEF-a. U radu Foruma je učestvovalo 500 mladih iz 100 zemalja. 

U deklaraciji je predstavljena zajednička vizija i plan za jačanje politike koja ide u smjeru podrške tranzicijskih procesa nakon sukoba, prevencije od sukoba, suzbijanja nasilja i izgradnje održivog mira. Donesena je nakon opsežnog procesa konsultacija s mladima iz cijeloga svijeta. Mladi u njoj podsjećaju na načela Povelje UN i smjernice o učešću mladih u izgradnji temelja koji osiguravaju mir što je definirano i u Razvojnom planu za 2015. u cilju označenom pod brojem 16. Nadalje mladi pozivaju vladine i nevladine organizacije, udruženja i agencije, uključujući mlade koji se nalaze na čelu civilnih društava da budu njihovi partneri u provedbi akcijskih tačaka koje navode u ovoj deklaraciji. „Molimo kreatore politike da razviju mehanizme za učešće mladih u kreiranju politike, kako lokalne, tako i one na nacionalnoj i međunarodnoj razini“, stoji u ovoj deklaraciji. Nadalje se ističe da su mladi ključni za prevenciju od nasilja, kao i za tretman mladih nakon toga, jer oni su, „kao potencijalni počinitelji nasilja, pored činjenice da većina njih ne učestvuje u oružanim sukobima ili nasilju“ nezaobilazni kao partneri u tretmanu ove problematike. Zaobilaženje mladih u procesima za trajan mir samo produbljuje problem“, ističe se u ovoj deklaraciji.


 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine