digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Odobreno podizanje palestinske zastave ispred UN-a

Autor: Septembar 11, 2015 0

Na Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda usvojena je rezolucija kojom se Palestinskoj upravi daje pravo da postavi svoju zastavu ispred zgrade UN-a.

 

Za rezoluciju je glasalo 119 zemalja, osam je bilo protiv, a 45 je bilo suzdržano, izvijestio je Ivica Puljić, reporter Al Jazeere.

Sjedinjene Države su bile protiv, dok je većina zemalja Evropske unije bila suzdržana.

Hrvatska i BiH su bile suzdržane, dok je Srbija bila za usvajanje rezolucije.

Usvojenom rezolucijom omogućeno je da članice sa statusom posmatrača mogu podići njihove zastave u sjedištu UN-a.

Palestinci i Vatikan su jedini posmatrači u Svjetskoj organizaciji, navodi Associated Press.

Protivljenje Izraela

Izrael se snažno protivio ovom prijedlogu, izvijestio je AP, dok RIA Novosti navode da je Rusija bila za, a da su osim SAD i Izraela protiv još bili Australija, Kanada, Maršalski otoci i otočke države Tuvalu, Palau i Savezne Države Mikronezije.

SAD i Izrael se protive priznanju palestinske države, smatrajući da to podriva napore za postizanje mirovnog sporazuma dogovorom.

Međutim, taj proces je uglavnom blokiran od sukoba u Pojasu Gaze prije godinu dana, podsjeća američka agencija.

"Ovo nije glasanje za status quo", rekla je američka ambasadorica pri UN-u Samantha Power pred Generalnom skuštinom UN-a uoči glasanja.

Osim BiH i Hrvatske, među suzdržanima bili su: Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Švicarska, Norveška, Mađarska, Bugarska, Ukrajina, Kipar, Češka, Holandija, Danska i baltičke države Latvija, Litvanija i Estonija, navode agencije.

Palestinski ambasador u UN-u Riyad Mansour rekao je da je očekivao da će velika većina podržati rezoluciju, dok je ambasador Izraela Ron Prosor rekao da je ovaj potez "flagrantan pokušaj uzurpacije UN-a".

Sveta stolica se uzdržala prilikom ovog prijedloga, navodeći da neće podizati zastavu dok papa Franja ne posjeti UN kasnije ovog mjeseca.

Pripremljeni jarboli

Palestinci su, pak, saopćili da bi voljeli da predsjednik Palestinske uprave Mahmoud Abbas podigne njihovu zastavu poslije obraćanja svjetskih lidera na Generalnoj skupštini UN-a 30. septembra.

AP navodi da jarboli za dodatne zastave već postoje kod sjedišta UN-a, pored jarbola sa zastavama 193 zemlje članice.

Zastave se nalaze duž Prve avenije u New Yorku, a u skladu sa rezolucijom, četverobojna palestinska zastava bit će podignuta u roku 20 dana.

Palestina je dobila status posmatrača u UN-u na glasanju u GS-u 29. novembra 2012. godine.

Za punopravno članstvo potrebno joj je odobrenje Vijeća sigurnosti UN-a, a TASS navodi da je to u ovom trenutku nemoguće zbog pozicije SAD-a, koji je glavni saveznik Izraela i ima pravo da blokira odluke Vijeća sigurnosti UN-a.

Zvanično je Palestinu priznalo 135 zemalja (većinom azijskih, afričkih, latinoameričkih), uključujući Rusiju, i ona ulazi u sastav Arapske lige.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine