digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Erdogan: Odluke o Siriji ne donosimo mi, nego stranci

Autor: A. H. H. Decembar 18, 2015 0

Istanbul - Na 10. konferenciji Parlamentarne unije članica Organizacije islamske konferencije koja je krajem novembra održana u Istanbulu, turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan je govoreći o aktuelnoj situaciji u svijetu istakao neophodnost provođenja reformi unutar UN kojima će i islamske zemlje biti uključene u rješavanje regionalnih i globalnih pitanja.

Istakao je da glas 56 islamskih zemalja članica UN ne prolazi u toj organizaciji i pozvao da se udruže i sami izbore za svoja prava, jer to neće uraditi niko za njih, izvještava Anadolu Agency. „Sada i ovdje otvoreno kažem da je svijet veći od pet država. Braćo, ima li i jedna muslimanska zemlja među tih pet. Gledano sa aspekta kontinentalne zastupljenosti oni predstavljaju Evropu, Ameriku i Aziju, a šta je sa ostalima. Je li se to svijet predan u ruke tih pet država?“, pitao je Erdogan. 

Osvrćući se na dramatična događanja u islamskom svijetu Erdogan je podsjetio na kur'ansko načelo međusobnog dogovaranja, te istakao da bi na tom principu trebali raditi i OIC i njegova Parlamentarna unija. „Možemo mi govoriti različite jezike, dolaziti iz različitih podneblja, pripadati različitim etničkim i mezhepskim grupama, ali ono što se danas čuje sa ove govornice su govori koji su plod naše kolektivne svijesti i misli. Svi smo mi sljedbenici Kur'an-i Kerima i nosioci zastave mira našeg Poslanika Muhammeda, a.s.. Postoje tako osjetljivi događaji kada sve države moraju u drugi plan ostaviti svoje interese, potisnuti međumezhebske razlike, zaboraviti nesporazume i vještački uspostavljene granice, kada moraju oživjeti duh zajedništva i bratstva“, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da su Palestinci svakodnevno, skoro cijelo stoljeće, izloženi tragičnim događanjima i upozorio da promatranje te tragedije kroz prizmu ideologija, mesheba ili politikih partija nije ni islamski ni ljudski opravdano. Analizirajući tragična dešavanja u Siriji, Iraku, Egiptu, Libiji, Afganistanu i drugim muslimanskim zemljama, turski predsjednik je upozorio da je krajnje vrijeme da muslimani uspostave svoj odnos prema tome. „Lišava li nas odgovornosti tek naše suosjećanje sa palestinskom tugom zbog ubijanja djece? Oslobađa li nas odgovornosti tek naše zgražavanje nad vijestima o stotinama hiljada ubijenih i milionima raseljenih u Siriji i umiranju gladne i promrzle djece u izbjegličkim kampovima? Da li smo oslobođeni svake odgovornosti kada na slučajeve bratoubilačkih dešavanja u Iraku samo konstatiramo da su to međumezhebski sukobi?“.
Govoreći o ISIL-u Erdogan je kazao da ova teroristička organizacija najviše ubija upravo muslimane, te da muslimani ne trebaju prepuštati rješavanje problema samo strancima koji to na kraju zloupotrijebe, podsjećajući na Libiju koja je tako postala siromašna zemlja iako posjeduje veliko bogatstvo koje sada završava na Zapadu.

„Mi moramo razgovarati. Za to nam ne trebaju prevodioci, jer kao vjernici koji se okreću prema Kibli razgovaramo jezikom srca. Zajedno možemo biti utjecajni u rješavanju regionalnih, pa čak i globalnih pitanja. Kada zvaničnici islamskog svijeta sjede skrštenih ruku, tada na poligon utrče stranci, među kojima su oni koji siju zavjere, teroristi i savremeni „lowrensi“. Naglašavam da odluke o Siriji u kojoj svakodnevno strada naša braća, ne donosimo mi, već stranci. O budućnosti Sirije ne razgovarate i odluke ne donosite vi koji ste u ovoj Sali, niti vaši parlamenti, nego te odluke donose druge snage, grupe i krugovi“, kazao je Erdogan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine