digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Erdogan: Organizacije kao što su ISIL, PYD i YPG su oružje globalnih sila

Autor: Decembar 30, 2015 0

Ankara - Tokom obraćanja na svečanom obilježavanju tri decenije rada fondacije Birlik u Istanbulu turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan je istakao da je prioritetni zadatak muslimana danas da ne dozvole organizacijama poput ISIL-a, al - Kaide, Boko Harama ili al - Šababa da zloupotrebljavaju islam i tako nanose najveću štetu muslimanima

 

„Neka niko nikoga ne pokušava prevariti. ISIS, PYD, YPG i slične organizacije su samo oružje za borbu globalnih sila u Siriji. PKK kod nas je isto to. Nema tu nikakve razlike“, kazao je Erdogan. „Te organizacije svojim aktivnostima ništa dobro muslimanima ne donose, osim što daju povoda nekim drugim snagama da interveniraju. Grube intervencije će trajati sve dok mi ne ustanemo i ne spriječimo te terorističke projekte. Muslimani više ne mogu, niti trebaju trpiti poniženja. Moramo više raditi na buđenu te svijesti u cijelom islamskom svijetu“, poručio je Erdogan.

„Danas bi stvari dosta drugačije izgledale da je Zapad imao hrabrosti da odlučnije podrži opoziciju koja predstavlja sirijski narod, ali su se zapalili i zavapili tek kada su izbjeglice stigle na njihova vrata. Turska nije stvari tako posmatrala. Otvorili smo vrata i trenutno zbrinjavamo preko dva miliona sirijskih i 300.000 iračkih izbjeglica“, kazao je Erdogan.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine