digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Fakultet islamskog prava na Yaleu

Autor: Ajša H.H. Mart 02, 2016 0

New Haven - Saudijski buznismen Abdallah Kamel donirao je 10 miliona dolara  Pravnom fakultetu na Univerutetu Yale za uspostavu Fakulteta islamskog prava i civilizacije pod nazivom Abdallah S. Kamel Center for the Study of Islamic Law. Rukovodstvo Univerziteta Yale je izrazilo uvjerenje da bi ovaj fakultet trebao postati glavni centar za izučavanje islamskog prava u Sjedinjenim Državama

 

Abdallah Kamel je sponzorirao seriju predavanja o islamskom pravu na ovom univerzitetu u posljednje tri godine. Najnovija donacija je rezultat sve većeg interesa za islamsko pravo historiju i kulturu u Sjedinjenim Državama i svijetu uopće, rečeno je na prijemu priređenom u čast objavljivanja uspostave Fakulteta za islamsko pravo na ovom Univerzitetu.

 „Savremeni izazovi pred kojim se nalazi islamsko prava odnose se na političke događaje u cijelom islamskom svijetu i dalje. Radi se o događajima koje promatra i tumači veoma mnogo ljudi koji nemaju gotovo nikakvo znanje o islamskoj historiji, pravu i kulturi“, istakao je profesor Anthony Kronman sa Yale Univerziteta.

Dr. Abdullahi an-Naim sa Univerziteta Harvard napominje da je gotovo dva desetljeća Harvard imao svoj program za studij islamskog prava koji je osnovan uz podršku saudijskog kralja. Dr. Naim, koji predaje islamsko pravo na ovom Univerzitetu, izrazio je razočarenje neulaganjem u razvoj ovog studija „ jer profesori nisu pokazali interes za ovu nauku te je bila tretirana kao izolirani predmet“. „Ostaje da se vidi koliko ozbiljno će Fakultet islamskog prava na Yale Univerzitetu raditi na izučavanju ovog prava u kontekstu vremena i hoće li ga uspjeti uključiti kao sudsku praksu“, kazao je dr. An-Naim.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine