digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Počašćen je od Boga svako ko može biti od pomoći našim majkama u njihovoj misiji

Autor: Ajša Hadžimeši-Hafizović Februar 09, 2015 0

kazao je za Preporod Edin Salković, predsjednik odjela Islamske organizacije Millî Görüş za Balkan, sa kojim smo razgovarali u Haagu nakon što mu je uručena nagrada Kristalni cvijet Srebrenice

Upravo ste dobili nagradu Kristalni cvijet Srebrenice od Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa i Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Kako doživljavate ovu nagradu od žrtava genocida?

Za mene ova nagrada ima veliki značaj, jer ja se, zaista, osjećam dijelom Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH. Biti dijelom procesa u dokazivanju genocida i biti na usluzi onima koji su žrtve genocida je čast. Mi na taj način svjedočimo da i pored pokušaja da se na Balkanu sprovede ona stara latinska izreka čovjek je čovjeku vuk, to hvala Bogu ne uspijeva kod nas. Čovjek je čovjeku prijatelj, čovjek je čovjeku pomagač, čovjek je čovjeku koristan i mi kao muslimani na Balkanu već pet stoljeća baštinimo tu kulturu i tu civilizaciju.

Danas sam posebno srećan i ponosnim što su ova udruženja, odnosno naše majke, prepoznale u meni tu podršku i sjetile se da jednim ovakvim simboličnim gestom to i krunišu.

Stojimo na raspolaganju našim majkama 24 sata 365 dana u godini

Preporod je u više navrata sjedočio da ste majkama bili na usluzi u ključnim momentima mnogobrojnih boravaka u Haagu tokom njihove misije za istinu i pravdu.

Mi u granicama naših mogućnosti 24 sata 365 dana u godini stojimo na raspolaganju našim majkama. Mislim da je počašćen od Boga svako ko može biti od pomoći našim majkama u njihovoj borbi za istinu i pravdu, za BiH. Ove godine se obilježava 20 godina od genocida u Srebrenici i posebno ovom prilikom želimo biti na usluzi našim majkama da ovu godišnjicu obilježe dostojanstveno.

Priznanje za podršku žrtvama uručio je oficir za vezu s Haškim tribunalom Amir Ahmić.

 

Znamo da se u posljednjih 300 godina desilo više od deset genocida nad muslimanima Balkana, posebno muslimanima BiH, ali to do sada nije bilo priznato. Izuzetno cijenimo to što su majke Srebrenice i Žepe ustrajale u svojoj misiji da se to dokaže na međunarodnim sudovima, da zauvijek bude zabilježeno da je nakon holokausta počinjenim nad jevrejskim narodom u Evropi, isto tako počinjen genocid nad Bošnjacima, nad muslimanima u Evropi. Koliko je bilo važno da zločin u Srebrenici bude priznat kao genocid, toliko je važnoda se ovaj genocid ne zaboravi. Treba da budemo tu, da sa živim svjedocima genocida, a to su majke Srebrenice, dijelimo njihovu bol i patnju i nastojimo na bilo koji način ublažiti tu bol.

Vjerujemo da će procesuiranje svih ratnih zločinaca i njihovo kažnjavanje, kao i očuvanje sjećanja na genocid i preventivno djelovanje od bilo kakvog budućeg zla, bar dijelom ublažiti bol srebreničkih majki. Također, vjerujem i nadam se da će se Evropa odreći ideje sročene u latinskoj izreci Cuius regio, eius religio (Čija je zemlja toga je i vjera) i opredijeliti se za međureligijski suživot na svim prostorima. Naravno treba istaći da je Evropa, posebno zapadna, na tom putu poduzela dosta...

 

Pažnja! Više pročitajte u printanom izdanju Preporoda od 1. marta 2015.g.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine