digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Al-Muallim: Potrebne hitne reforme sistema djelovanja UN

Autor: redakcija Mart 02, 2015 0

New York-Obraćajući se Vijeću sigurnosti na sjednici posvećenoj održavanju međunarodnog mira i sigurnosti stalni predstavnik Saudijske Arabije Abdullah al-Muallim ukazao je na neučinkovitost UN u sadašnjoj formi i zatražio hitne reformu njegovog sistema djelovanja.

„U skladu s tim, razumno je reći da bi vaše cijenjeno Vijeće trebalo počelo razmatrati kako da bude učinkovito, kredibilno i legitimno u zastupanju svojih članica“, kazao je Muallim napominjući da bliskoistočna regija u posljednjih sedam stoljeća bilježi 15 ratova koji su na ovaj ili onaj način bili vezani za palestinsko pitanje. „Ti ratovi i zločini počinjeni u njima dokazuju neuspjeh međunarodne zajednice koju predstavlja Vijeće sigurnosti. Palestinski narod je i dalje lišen prava na samoopredjeljenje i uspostavu svoje samostalne države u skladu s međunarodnim legitimnim rezolucijama donesenim od strane UN. Međunarodna zajednica nije uspjela zaštititi ljude od masakara počinjenih od strane vlasti koje su izgubile svoj legitimitet. Ruanda je jedan od primjera paraliziranosti i nemoći suočavanja sa stravičnim dešavanjima, koji još uvijek predstavljaju težak teret savjesti čovječanstva. Sličan je slučaj sa Sirijom danas, gdje se ubistva i užas kroz koji prolazi sirijski narod nastavlja nesmanjenom žestinom. Dok se ovo nasilje provodi međunarodna zajednica ne može postići nikakav napredak ni u pružanju humanitarne pomoći, a kamoli postići pravedno političko rješenje“, kazao je Muallim ističući da međunarodna zajednica ne uspijeva riješiti ni trenutne opasnosti koje su dobile nove oblike, kao što su prijetnja međunarodnog terorizma. „Borba protiv ove pojave često je u obliku privremenih i regionalnih rješenja koja se nisu bavila s činjenicom da je terorizam globalna pojava koja nestaje iz jednog mjesta samo da bi se pojavio negdje drugdje, kazao je Al-Muallim uz napomenu da, terorizam nije samo problem koji spada u domen sigurnosti.
Istakao je također da međunarodna zajednica još nije uspjela ostvariti uspostavu temelja na osnovu kojih bi mogla pomoći zemljama da prevladaju posljeratni period i faze previranja, navodeći primjer Liberije i Sierra Leonea, kod kojih situacija oscilira između faza rata i mira, te zemlje poput Afganistana i Libije u kojima su nakon prevrata zavladali nemiri i nasilje“, izvještava Saudi Gazzeta.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine