digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Indija: Hindusi prijetnja drugim etničkim zajednicama

Autor: E.S. Avgust 12, 2015 0

Nakon što su nešto više od godinu dana desničari iz nacionalističke partije BJP došli na vlast u Indiji kod drugih etničkih skupina pojavio se strah od nasilja motiviranog religijom. Prije manje od godinu dana zapaljena je crkva Sv. Sebastijana o čemu je policija izvjestila javnost da je do požara došlo zbog kratkog spoja na električnim instalacijama. Međutim zvaničnici crkve su tvrdili suprotno ukazujući na dokaze korištenja goriva pri požaru. Niko nije uhapšen ili povezan sa četiri druga napada na crkvu

Muslimani koji čine veliku zajednicu u Indiji žive pod stalnim pritiskom. "Hindusi nastoje istjerati muslimane iz sela. Napadi koji se ponavljuju kreirali su jednu atmosferu straha", kazao je Mohamed Jamshed, čiji je šura Deen Mohamed ostao paralizovan nakon napada u protestima u gradu Kairan.

"Stao sam da pogledam i pogođen sam metkom iz policijskog auta", kazao je 18-godišnji Deen. Policija je kazala da metak u Deenovom tijelu nije onaj tip kojeg oni koriste.

Prošli mjesec jedan muslimanski radnik se u obližnjem selu Shamli vraćao s posla iz Delhija vozom kada ga je grupa oko 10 Hindusa istukla, prije nego su ga pokrali i počupali bradu. 

Često ovakvi slučajevi prođu neopaženo kod medija. 

"Policija nije ništa uradila osim što je registrirala žalbu. Sada kada idem vani plašim se da će se nešto kao ovo ponoviti", kazao je ovaj čovjek predstavivši se kao Faizan.

Nažalost, političari BJP-a sa svojim komentarima doprinose daljnjim napadima.

"Trebaju li zemlju voditi sinovi Rama (hinduistički bog) ili sinovi kopiladi", upitao je ministar za proizvodnju hrane Niranjan Jyoti, sugerirajući da su ne-hindusi kopilad.

Izvor: bbc.com

 Scena iz Oskarom nagrađenog filma Slumdog Milionaire u kojem hindusi napadaju muslimane.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine