digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Saudijska Arabija – čuvar naših svetih mjesta

Autor: E. Subašić Septembar 03, 2015 0

Saudijski kralj Fahd je 1986. godine svoju titulu „Vaše Visočanstvo„ zamijenio titulom „Čuvar dvaju svetih harema“, stavivši svoj život i djelo, čast i bogatstvo jedne države u službu ove časne misije. U ovom tekstu navest ćemo par razloga zašto muslimani u svijetu mogu imati povjerenje u Saudijsku Arabiju, te koje su prednosti što upravo Saudijci drže ključeve naših najsvetijih mjesta

Stabilnost

 Saudijska Arabija već desetljećima predstavlja jednu od najstabilnijih država na Bliskom Istoku, ali i u svijetu. Pored ekonomske moći, politička stabilnost ulijeva povjerenje muslimanima što se odlazak na hadž nikada ne dovodi u pitanje. Bez obzira kako tumačili vanjsku i unutarnju politiku saudijskih vlasti, muslimanima u svijetu Saudijska Arabija je sinonim za jaku i stabilnu državu što im ujedno otklanja sumnje i brige o sigurnosti harema u Mekki i Medini. Naravno, pomoć saudijskih vlasti muslimanima u svijetu dodatno mnoge uvjerava da postoji jaka muslimanska nacija i država u svijetu i ta upravo ona organizira obavljanje hadža.

 

Čuvari svetih mjesta od novotarija 

Kraljevi Saudijske Arabije s pravom nose titulu čuvara svetih harema po više osnova, ali ovdje spomenimo njihovu ulogu u čuvanju i zaštiti harema od neracionalne glorifikacije, mistifikacije pa i primitivne mitologije svojstvene manje obrazovanim masama u čijem ispoljavanju vjerovanja kao da se još uvijek naziru tragovi neislamskih običaja, utemeljenih na vijekovnoj tradiciji džahilijjeta, paganizma, magije i iskrivljenih Božijih objava. Sveta mjesta su sveta onako kako su opisana u islamskoj tradiciji i svako nastojanje da se učine još “svetijim” jeste pretjerivanje koje može implicirati neislamske običaje. Nije jednostavno, niti poželjno, ispitivati da li su određene radnje pojedinih hadžija izraz ljubavi prema Allahu, dž. š., Poslaniku, a.s ili, pak, odraz neznanja i odustva islamskog obrazovanja. Može se primjetiti kako mnogi vjernici na hadžu ljube sve dijelove Kabe, iako je ova radnja rezervirana samo za Crni kamen; kako svoja tijela doslovno trljaju o Kabu; brišu je peškirima. U Medini može se steći utisak da pojedinci Poslanikov, a.s. mezar drže kao “krunu turbeta”, mjesto koje treba ljubiti, kod njega doviti, gledati ga itd. Sve ove radnje, kao i mnoge druge, u određenoj mjeri osoblje sigurnosnog, ujedno i šerijatskog, nadzora tolerira, ali i nastoji objasniti ljudima da je mezar Poslanika, a.s. mezar, a ne presveto mjesto čije doticanje potvrđuje veću bogobojaznost; da nema osnove mišljenje kako je Brdo milosti “svetije” nego ostatak Arefata… Tako kod brda Uhud upozorenje kako se vjernici ne bi trebali penjati na Uhud tražeći poseban blagoslov i uzimati kamenje ili zemlju kao svete dijelove. Stoga, možemo se zapitati kakav nered bismo, možda, imali da umjesto saudijske vlasti neko drugi organizira hadž, odnosno da su Saudijci skloni novotarijama u vjeri, nerazumnoj mistifikaciji svetih mjesta, gradnji turbeta itd.

 

Vizija o budućnosti organizacije hadža

Ako se uzme u obzir da saudijske vlasti izdvajaju ogromna sredstva za organizaciju hadža, poboljšanje uvjeta pri obavljanju hadža, onda su suvišne kritike zbog konstantnih radova na proširenju harema u Mekki, ali u Medini. Naime, ne baš pronicljivi kritičari ističu niz primjedbi na račun saudijskih vlasti zbog širenja Harema koje, prirodno, impliciraju i izmjene izgleda Harema i okoline Mekke. Naročito se naglašavaju primjedbe zbog raskida sa starim izgledom Harema. Ove primjedbe su suvišne naročito ako se uzme u obzir da je važnije omogućiti milionima muslimanima odlazak na hadž nego čuvati dijelove koji su obični zidovi, bez obzira ko i kada ih je pravio. Otkako su preuzeli brigu o časnim haremima Saudijci nastoje unaprijediti organizaciju hadža, tako da i trenutni radovi podrazumijevaju brigu o milionima muslimana koji trenutno dolaze na hadž, te onih koji godinama čekaju ovo najvažnije životno putovanje. Naime, mnogi muslimani u svijetu čekaju odlazak na hadž, jer trenutni uvjeti ne omogućavaju da na hadž dođe više miliona vjernika nego sada. Nastoji se omogućiti da preko deset miliona muslimana obavi hadž, a što može utjecati i na poboljšanje uvjeta prijevoza, smještaja te ukupnu cijenu troškova hadža. Također, treba uzeti u obzir da saudijske vlasti troše milione iz svog budžeta na izgradnju i poboljšanje organizacije hadža, dok sam Čuvar dvaju svetih harema kralj Abdullah ulaže sopstveni novac te omogućuje hiljadama muslimana iz svijeta da obave hadž na njegov račun. Pored saudijske darežljivosti važno je spomenuti i da se svi projekti u cilju unaprijeđenja organizacije hadža provode u skaldu s najsavremenijim i najsofisticiranijim tehničkim, tehnološkim i građevinskim idejama i rješenjima.

 

 

Gostoprimstvo Saudijaca

Obaviti hadž u zemlji gdje je gostoprimstvo kodeks života građana prednost je koju muslimani iz cijelog svijeta godinama prepoznaju. Hodočasničko gostoprimstvo koje odlikuje građane Saudijske Arabije jeste dugogodišnja tradicija koja datira još od predislamskog doba, kada su prema mnogim predajama tadašnji stanovnici Meke snadbijevali hodočasnike vodom i hranom. Premda vidno pod utjecajem promjena moderne kulture, gostoprimstvo Saudijaca, koje odlikuje potraga za Allahovim i duševnim zadovoljstvom, ostala je ipak kvaliteta za koju se može ustvrditi da je preživjela test vremena. Iz godine u godinu saudijske vlasti ulažu veliki napor kako bi pružili što bolje uvjete i što bolje odgovorili potrebama miliona hadžija kako isti ne bi osjetili tjeskobu tuđine ili težinu putovanja.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine