digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

UNICEF: Smrt koja prijeti 69 miliona djece svijet može spriječiti

Autor: Avgust 12, 2016 0

Ženeva - Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) saopćio je da bi se smrt koja prijeti 69 miliona djece do 2030-ako mogla spriječiti ako zemlje ubrzaju akcije na poboljšanju zdravlja i obrazovanja ove najugrožene kategorije čovječanstva.

Stanje djece u svijetu, UNICEF-ov najvažniji godišnji izvještaj, prikazuje sliku onoga što čeka najsiromašniju djecu svijeta ako vlade, donatori, firme i međunarodne organizacije ne ubrzaju napore da odgovore na njihove potrebe.“Oduzimanje poštene šanse u životu za stotine miliona djece, ne samo da ugrožava njihovu budućnost, nego i budućnost njihovih društava zbog međugeneracijskog prijenosa ugroženosti,“, istakao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake.

Oko 124 miliona djece danas ne ide u osnovnu školu i niži nivo srednje škole, a skoro dvoje od petero djece koja završe osnovnu školu ne nauče čitati, pisati niti koristiti jednostavnu aritmetiku, stoji u ovom izvještaju.

UNICEF je, također, objavio da je rekordnih 65,3 miliona ljudi raseljeno širom svijeta, kao i da se mnogi od njih bježeći od rata suočavaju s novim zaprekama, oštrijim zakonima i ksenofobijom kada pređu granice. Izbjeglica je svaki 113-i čovek na planeti, saopćila je agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine