digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Indija: Protiv razvoda trostrukim talakom

Autor: Avgust 12, 2016 0

Nju Delhi - Indijska organizacija BMMA je pokrenula kampanju za zabranu razvoda “trostrukim talakom” - na način da muž razvede ženu rekavši tri puta“talak” (ostavljam te), a da pri tome ne ispuni obaveze propisane Šeriatom. U Indiji muževi koriste i Facebook i Skype za davanje razvoda ženi, čime one ostaju ostavljene bez ikakvih prava.

Organizacija BMMA je sakupila 50.000 potpisa protiv razvoda trostrukim talakom čime su dobile pravo da ovaj prijedlog dostave Ženskom nacionalnom vijeću i zatraže pomoć u zabrani ovog načina davanja razvoda.

Osnivačica BMMA Noorjehan Safia Niaz pojašnjava da porodični zakon muslimana u Indiji nije kodificiran. Svaka vjerska zajednica u Indiji ima svoj set zakona koji je kofidiciran, izuzev muslimanske zajednice, tako da mnogi tumače Šeriat onako kako oni žele.

Istraživanja BMMA su pokazala da od 5.000 razvoda godišnje 78% njih bude samo na inicijativu muškarca trostrukim talakom. Žene mogu putem suda osporiti ovaj razvod, ali se teško na to odlučuju, jer bivaju izložene nasilju supruga i osuđivane u svojoj zajednici.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine