digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

UAE će primiti 15.000 sirijskih izbjeglica

Autor: A.H.H. Oktobar 27, 2016 0

New York - Na samitu UN-a o izbjeglicama i migrantima državna ministrica za međunarodnu saradnju Ujedinjenih Arapskih Emirata Reem al Hashemi je najavila petogodišnji plan njene zemlje za prijem sirijskih izbjeglica. „Moramo ponuditi izvor nade za raseljene osobe, koji će im omogućiti da očuvaju dostojanstvo, vrate svojim kućama, reintegrišu u svojim društvima i obnove svoju zemlju“, kazala je Al-Hashemi.

Prema ovom planu UAE će u narednih pet godina primiti 15.000 sirijskih izbjeglica. Trenutno u UAE živi 250.000 Sirijaca, ali oni nemaju status izbjeglica. Realizacijom ovog projekta UAE će biti prva zemlja Zaljeva koja će primiti sirijske izbjeglice u većem broju.
Od početka sukoba u Siriji gotovo pet miliona stanovnika je zvanično registrovano ili čeka potvrdu o registraciji da su izbjeglice.
Države koje su do sada primile najveći broj izbjeglica iz Sirije su Turska, Libanon, Jordan i Njemačka.

Turski predsjednik Redžep Tajjip Erdogan je najavio u julu da će sirijskim izbjeglicama, koje žive u Turskoj, biti ponuđeno državljanstvo ukoliko ga žele. List Haberturk piše da će državljanstvo biti davano korak po korak, te da je planirano da ga u prvoj fazi dobije 30.000 do 40.000 Sirijaca. Prema navodima lista, cilj je da tursko državljanstvo dobije do 300.000 Sirijaca.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine