digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Švicarska: Sud presudio u korist muslimanke otpuštene zbog hidžaba

Autor: A.H.H. Novembar 04, 2016 0

Bern - Presuda Regionalnog suda u Mern-Mittellandu u korist muslimanke koja je tužila firmu iz koje je otpuštena zbog nošenja hidžaba izazvala je veliku pažnju medija u Švicarskoj. Švicarski sedmičnjak Le Matin Dimanche navodi da se radi o prvoj presudi ove vrste u ovoj zemlji.

List navodi da se radi o 29-godišnjoj Abidi porijeklom sa Balkana koja je šest godina radila u hemijskoj čistionici. Otpuštena je početkom 2015. kada je počela nositi hidžab, pod objašnjenjem da to ugrožava higijenske mjere.

Švicarski sud je izrekao presudu u kojoj se navodi da je firma prekršila prava i slobodu ove radnice i da joj treba isplatiti odštetu u iznosu od osam hiljada švicarskih franaka (7.400 eura) i tri mjesečne plate.

Glasnogovornik Federacije islamskih udruženja u toj zemlji Onder Gunes je za agenciju Anadolija kazao kako je odluka suda da stane na stranu obespravljene žene pozitivan primjer zaštite ljudskih prava i sloboda. „Ne treba da bude važno da li žena nosi mahramu ili da li muškarac nosi kipu, nego je važno kako radi posao za koji je zadužena“, kazao je Gunes.

Uporedo s tim, krajem prošlog mjeseca švicarski parlament je izglasao odluku kojom se muslimankama zabranjuje nošenje burke koja prekriva lice na javnim mjestima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine