digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Osuda ispaljivanja projektila na Mekku

Autor: Novembar 07, 2016 0

Grupa bošnjačkih intelektualaca objavila je javno reagiranje na događaj od 28. oktobra 2016. godine kada su pripadnici terorističke organizacije El-Husi iz Jemena ispalili balistički projektil na Mekku, Sveti grad u kojem se nalazi Kaba, Kibla i najveća svetinja muslimana. Zahvaljujući budnosti zračne odbrane Vojske Kraljevine Saudijske Arabije projektil je oboren, prije nego što je ušao u zračni prostor Mekke-i Mukerreme.

U reagiranju se kaže: „U povodu tog terorističkog napada koji je izvela navedena šiijska organizacija, mi, dolje potpisani bošnjački alimi, intelektualci i aktivisti, izražavamo svoju najžešću osudu tog zločinačkog čina i prizivamo Allahovo prokletstvo na sve oni koji su izveli, ali i na one koji su naručili ovo gnusno boguhulno djeloǃ Nakon stravičnih pokolja muslimana sunnija u Iraku i Siriji, koje čine naoružane šiijske milicije, ova teroristička organizacija se drznula da balističkim projektilima gađa najsvetije mjesto u srcu svakog muslimana.

Ne treba nikada gubiti iz vida da se u Mekki nalazi Kaba –  prva bogomolja na Zemlji, ona je Kibla –  glavni orijentir prema kojem se muslimani čitavog svijeta okreću u svojim namazima (molitvama) i po značaju najvažnija džamija. U njoj je Allahov mir, ona trajno zrači tim mirom i ona poziva sveopćem miru; ona je naše srce i ona je u srcu svakog sljedbenika islama, i zbog toga smo najdublje uvrijeđeni ovim monstruoznim činom. Pripadnici šiijskog pokreta El-Husi i njihovi mentori, koji – očito je – imaju prljave ekspanzionističke planove na Bliskom Istoku, ovim činom su pokazali da im ništa nije sveto, pa čak ni Mekka, koja ima status Harema – Svetog prostora. A takvi zaboravljaju da, ko god je krenuo da skrnavi ovaj Sveti Hram – bio to jemenski silnik Ebreha na kraju šestog stoljeća, bio Jezid ili bilo koji drugi silnik tokom povijesti – stiglo ga je Allahovo prokletstvo i propast još na ovom svijetu. Tako će propasti i ovi današnji zulumćari, koji – kakve li ironije i paradoksa – kliču parolu: 'Smrt Americi, smrt Izraeluǃ', a svojim dalekometnim projektilima gađaju Mekku i Kabuǃ

U isto vrijeme, mi čestitamo zračnim vojnim snagama Kraljevine Saudijske Arabije, na čelu sa kraljem Selmanom i Vladom, koje su osujetile ovaj teroristički napad. Molimo Allaha, dž.š., da osnaži veliki saudijski narod, kao i čitav Ummet hazreti Muhammedov u borbi protiv njegovih dušmanaǃ

Potpisnici: dr. Džemaludin Latić (Sarajevo), dr. hfz. Safvet Halilović (Zenica), dr. hfz. Halil Mehtić (Zenica), dr. Fuad Sedić (Bihać), dr. Šefik Kurdić (Zenica), dr. Almir Fatić (Sarajevo), dr. Mensur Valjevac (Zenica), dr. Muharem Štulanović (Bihać), dr. Tarik Kurbegović (Sarajevo), dr. Nezir Halilović (Sarajevo), Midhat Kasap (Zenica), Muvedeta Halilović (Visoko), Elvedina i Senad Plasto (Kakanj), dr. hfz. Fadil Bektaš (Travnik), hfz. Hamza Halilović (Visoko), mr. Mina Valjevac (Zenica), Muhamed Mahmutović (Malmo, Švedska), Nusret-ef. Hodžić (Minhen, Njemačka), Memnun Trako (Visoko).

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine