digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Asocijacija advokata muslimana u SAD: Koristićemo sva pravna sredstva za zaštitu zemlje protiv neustavnih i nedemokratskih djelovanja

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Novembar 26, 2016 0

u Sjedinjenim Državama sa sjedištem u Oaklandu u Californiji, osudila je pobjedu republikanskog kandidata Donalda Trumpa, navodeći da njegovi stavovi krše temelje američke demokratije.

U saopćenju objavljenom nakon što se Trump pojavio u New Yorku kako bi proslavio izbornu pobjedu, Asocijacija navodi da je u više navrata izražavala zabrinutost zbog nedemokratske i neustavne politike koju je predlagao republikanski kandidat, uključujući poziv na „potpunu i kompletnu zabranu ulaska muslimanima u Sjedinjene Države“, kao i kampanju protiv Latinoamerikanaca.
Grupa je najavila da će iskoristi sva pravna sredstva koja ima na raspolaganju kako bi zaštitila zemlju protiv neustavnih i nedemokratskih djelovanja „Ukoliko novoizabrani predsjednik Trump želi da okupi Amerikance i bude čelnik svih Amerikanaca, on će se trebati odreći tih opasnih prijedloga i ideja - navodi grupa u saopćenju“, prenosi AP.


U isto vrijeme stav o zabrani ulaska muslimanima u SAD u potpunosti je sklonjen sa web stranice putem koje je novi američki predsjednik vodio kampanju. Njegovi administratori stranice sklonili su izjavu koja je stavljena 7. decembra 2015. i u kojoj stoji: „Donald J. Trump poziva na potpunu obustavu i zabranu ulaska muslimanima u SAD sve dok naši predstavnici ne shvate šta se tu događa. Ako je vjerovati Pew Reasearch, najveću mržnju i prijetnje za SAD dolazi od muslimanske populacije. Bez pretjeranog gledanja podataka - bilo čija mržnja je neshvatljiva. Odakle ova mržnja potječe ćemo već da utvrdimo. Dok ne ustanovimo ovaj problem, i opasnosti koje posjeduje - naša zemlja ne može biti žrtva užasnih napada od ljudi koji vjerju samo u džihad i nemaju osjećaje razumijevanja i poštivanja ljudskih života“, stojalo je u ovoj izjavi. Ukoliko sada pokuša otvoriti ovo saopštenje dobiva se usmjerenje na početnu stranicu Trumpove kampanje.
Online cache podaci su ostali, međutim ne može im se pristupiti. Ako se ide preko njih dobiva se preusmjerenje na stranicu gdje se može izvršiti donaciju koja je ubačena malo prije nego je obznanjeno da je Trump pobijedio.
Gostujući na televiziji CNBC, saudijski princ Al-Waleed bin Talal pohvalio je Trumpa zbog uklanjanja prijedloga o zabrani ulaska muslimana u SAD sa svoje stranice.


Ipak, nekoliko objava u kojima se napadaju muslimani ostali su na njegovom profilu, uključujući i onaj iz 22. marta u kome stoji: “Nesposobna Hillary, uprkos strašnom napadu na Bruxellesu, želi da granice budu slabe i otvorene – i da pusti muslimane da dolaze. Nema šanse!”
Predsjednik Američko-arapskog antidiskriminacijskog komiteta Samer Khalaf rekao je da je ova grupa još zabrinuta da će Trumpova politika utjecati na muslimane. “Zahvaljujemo mu se što je uklonio te riječi”, rekao je Khalaf dodajući: „Međutim, riječi su jedna stvar, djela nešto sasvim drugo.”

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine