Švedskoj godišnje potrebno 64.000 imigranata

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Decembar 24, 2016 0

Stockholm - Švedskoj je godišnje potrebno 64.000 imigranata kako bi spriječila narušavanje ekonomskog rasta, uzrokovanog nedostatkom stručne radne snage, saopćio je Švedski zavod za zapošljavanje.

Generalni direktor Zavoda Mikael Sjoberg je u izjavi za državnu televiziju SVT rekao da bi nedostatak stručne radne snage već naredne godine mogao znatno naštetiti Švedskoj.
Iz Ureda za zapošljavanja navode da je zbog nedovoljnog broja radno sposobnog domačeg stanovništva, potreban veći broj stranih radnika.”Domaće stanovništvo se smanjuje. Kako biste nastavili dalji rast, potreban je rad, a samim tim i veća populacija”, rekao je za švedski The Local Johan Bissman iz Zavoda za zapošljavanje.
Dodao je da pojedine kompanije već osjećaju posljedice nedostatka radne snage. “Nedostatak radne snage već utječe na javni sektor, a naredne godine će posljedice toga osjetiti sve više preduzeća. Određeni broj privatnih kompanija je, također, pogođen ovim problemom koji će rasti i naredne godine”, rekao je Bissman.
Prema Zavodu za zapošljavanje Švedske smanjenje broja ljudi koji napuštaju srednje škole prije završetka školovanja i podizanje starosne granice za odlazak u penziju su načini kojim bi se mogla ublažiti situacija, ali navode da je kao dugoročno rješenje neophodna imigracija.
Prema podacima Zavoda za zapošljavanje Švedske, sve veći broj poslova u toj zemlji dobijaju osobe koje su rođene van Švedske. Navodi se da je glavni razlog to što se konstantno nastavlja smanjivati broj radno sposobnog domaćeg stanovništva zbog čega švedske firme angažuju sve više stranaca na određena radna mjesta.

© 2017 Preporod All Rights Reserved. Implemented by HudHudPro - Video produkcija