digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Abbas: Odrediti vremenski okvir za prekid gradnje jevrejskih naselja

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Januar 04, 2017 0

Ramallah - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je da će predstojeća bliskoistočna mirovna konferencija u Francuskoj odrediti vremenski rok za okončanje širenja jevrejskih naselja čiju obustavu izgradnje je zatražilo Vijeće sigurnosti UN-a 19. decembra 2016.

Usvajanjem ove rezolucije Sjedinjene Države su prekinule s ranijom praksom i omogućile Vijeću sigurnosti da osudi širenje izraelskih naselja na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu kao flagrantno kršenje međunarodnog prava. Ovom rezolucijom, za koju je glasalo 14 članica Vijeća sigurnosti, od Izraela se zahtijeva da obustavi izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama. Vijeće je glasalo nakon što su njegova četiri članice, Novi Zeland, Malezija, Venecuela i Senegal, ponovo predložile ovu mjeru, dan nakon što ju je Egipat povukao pod pritiskom Izraela i novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa.
Za rezoluciju su glasale stalne članice Vijeća: Francuska, Velika Britanija, Kina i Rusija, i nestalne članice Angola, Egipat, Japan, Malezija, Novi Zeland, Senegal, Španija, Ukrajina, Urugvaj i Venecuela.
 „Ova rezolucija polaže temelje za svake buduće ozbiljne pregovore i otvara put za međunarodnu mirovnu konferenciju koja će biti održana u Parizu narednog mjeseca, i nadamo se da će ta konferencija stvoriti mehanizam i vremenski okvir za okončanje okupacije. Rezolucija dokazuje da svijet odbacuje širenje naselja, jer su nelegalna, na okupiranoj teritoriji uključujući i istočni Jerusalem“, izjavio je Abbas na sastanku Fataha.
„Rezolucija UN-a nas ne dotiče, kao ni bilo ko drugi ko bi da odlučuje šta da radimo u Jerusalimu. Nadamo se da će nas nove vlasti SAD-a podržati kako bismo nadoknadili manjak gradnje za vrijeme Obamine vladavine“, rekao je zamjenik gradonačelnika Jerusalema Meir Turgeman.
Očekuje se da 15. januara, nekoliko dana prije nego što predsjednik Obama napusti dužnost, Francuska bude domaćin bliskoistočne konferencije na kojoj bi deseci zemalja mogli podržati međunarodni okvir za mir između Izraela i Palestinaca. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odlučno se protivi svakoj takvoj akciji, tvrdeći da to podriva pregovarački proces. Netanyahu je u više navrata pozivao Abbasa na direktne razgovore bez preduslova. Abbas je to odbijao dok Izrael prvo ne prekine s gradnjom naselja.
Međutim, uprkos rezolucije UN-a koja poziva na obustavu gradnje naselja, gradske vlasti Jerusalema se pripremaju da odobre gradnju novih stambenih jedinica u istočnom sektoru Jerusalema, prenosi Haretz.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine