digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ilhan Omar položila zakletvu s rukom na Kur’anu

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Januar 26, 2017 0

Saint Paul - Zastupnica Ilhan Omar, muslimanka somalijskog porijekla, položila je zakletvu početkom januara ove godine u Zastupničkom domu Skupštine savezne države Minnesota.

U ovo najviše zakonodavno tijelo američke savezne države Ilhan je izabrana na izborima u novembru protekle godine. Ulaskom u Zastupnički dom Minnesota 34-godišnja Ilhan Omar je postala prva muslimanka Amerikanka koja je izabrana u zakonodavno tijelo jedne savezne države.
“Muslimanskoj zajednici je bila potrebna ova pobjeda!“, izjavio je Asad Zaman, rukovodilac Udruženja američkih muslimana u Minnesoti koji je prisustvovao njenom polaganju zakletve zajedno sa njenom porodicom i prijateljima. Ilhan Omar je zakletvu položila držeći ruku na Kur’anu. Gospodin Zaman nije krio svoje oduševljenje: “Ovo je etos Amerike - prihvatiti muslimanku sa hidžabom da bude član državne skupštine. Mislim da ovo daje istinsku sliku one prave Amerike. Ovo je ravnoteža, ovo govori da nije sve onako kako izgleda. Govori da ima puno dobroga, ako neko kao Ilhan može ovakvu dužnost dobiti - onda smo u stanju vidjeti da ova zemlja ipak održava zdravu ravnotežu i dobrog i lošeg - što je prirodno. Potrebno se samo bolje udruživanje da bi dobro uvijek bilo jače od zla.”
Omarova jest prva zastupnica muslimanka u Minnesoti, ali ona nije pobijedila zahvaljujući samo glasovima dijaspore, nego glasovima svih Amerikanaca kojima se dopala njena platforma. “Politika je vrsta umjetnosti uključivanja, posezanja ka drugima, i Ilhan je upravo tako vodila kampanju , obraćajući se svima koji dijele njene liberalne poglede. Tako ih je uvjerila da je najbolji kandidat“, napominje Zaman naglašavajući važnost činjenice da je informacija o Ilhaninom polaganju zakletve prepoznata kao nešto dobro.“
Njen put od somalijske izbjeglice u izbjegličkom kampu u Keniji do Zastupničkog doma u američkoj saveznoj državi je za mnoge imigrante postao simbol i nada za ostvarenje njihovih snova.“Shvatila sam da je moja pobjeda inspirirala mlade ljude u Keniji i Somaliji da se upuste u politiku, da se pokušaju kandidovati. Treba se fokusirati, treba ustostručiti ono što sam ja postigla ovdje u Americi”, kaže Ilhan.
Na ceremoniji polaganja zakletve u zastupničkom domu Minnesota prisustvovali su članovi porodice i prijatelji Ilhan Omar, kao i 70-ero njenih sljedbenika.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine