digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Poruka sa protesta u New Yorku: Svi smo mi migranti i muslimani

Autor: Ajša Hafizović hadžimešić Februar 03, 2017 0

Arapske dnevne novine Al-Hayat u komentaru posvećenom izvršnoj uredbi o privremenom zatvaranju granica za izbjeglice iz sedam većinski muslimanskih zemalja, koju je  novi američki predsjednik Donald Trump potpisao 27. januara, upozoravaju da se pod obrazloženjem zaštite Amerikanaca stavlja na metu 220 miliona muslimana, i to u Iraku 38, Siriji 17, Libiji 6,5, Sudanu 36,7, Somaliji 10,8, Jemenu 27,3 i Iranu 8,28 miliona.


 „Trumpova posljednja izvršna naredba će najviše pogoditi one kojima pomoć najviše treba, a to su oni koji bježe od nasilja i terorizma, a potpisana je na Dan sjećanja na žrtve holokausta“, izjavio je Grace Meng iz Human Rights Watcha. Trumpovu odluku su pozdravili pobornici njegove politike poput Benjamina Netanyahua, Miloša Zemana, Marine Le Pen i Geerta Wildersa.
U saopćenju od 29. januara Trump je „pojasnio“ da uredba nije protiv muslimana. “Kako bi stvari bile jasne, ne radi se o zabrani čija su meta muslimani, kao što to mediji pogrešno prenose. To nema nikakve veze s vjerom, radi se o terorizmu i sigurnosti naše zemlje”, kazao je uz napomenu da u svijetu ima više od 40 zemalja u kojima većinu čine muslimani, ali nisu obuhvaćene uredbom. Dodao je da će se nastaviti izdavati vize svim zemljama kada se kroz 90 dana počne provoditi nova sigurnosna politika.
U znak solidarnosti s imigrantima i muslimanima hiljade drugih Amerikanaca okupilo se u parku Washington Square u New Yorku uzvikujući ”Svi smo mi muslimani”, „Svi smo mi migranti“, ”Ne faštističkom SAD-u”. Na njihovim transparentima je pisalo ”Solidarizirajmo se sa braćom muslimanima”, ”Bori se protiv neznanja, a ne protiv migranata”.
Suci iz najmanje 4 američke savezne države blokirali su, a državni advokati iz 16 saveznih država osudili ovu Trumpovu uredbu. Tužba podnesena na saveznom sudu u Brooklynu u New Yorku rezultirala je privremenom suspenzijom ove uredbe.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine