digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Varnice između zemalja EU i Turske

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Mart 24, 2017 0

Ankara - Nakon što joj je turskoj ministrici za porodicu i socijalnu politiku Fatma Betul Sayan Kaya zabranjeno da uđe u Holandiju i boravi u turskom konzulatu u Rotterdamu ona je izjavila da njena država “želi da se evropske zemlje, posebno Holandija, što prije vrate demokratskim vrijednostima, za koje tvrde da ih štite”, kao i da su “sloboda govora, pravo okupljanja i kretanja sada u Evropi suspendovani.”


Ministrica Kaya je uputila poruku i turskim državljanima u Evropi ali i Turskoj, kazavši: “Naši sunarodnici, bilo da su u Evropi ili Turskoj, će, ako Bog da, Evropi dati najbolju lekciju 16. aprila kada budu glasali za ‘da’ na referendumu”.
“Sprječavaju nas da se sastajemo sa svojim narodom jer ne žele dalji rast i jačanje Turske. Holandske vlasti daju sve slobode terorističkim organizacijama koje rade protiv Turske. Međutim, kada dođe turski ministar onda onemogućavaju pristup konzulatu”, poručila je Kaya.
Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo sprječavanje posjeta i zatražilo da se ambasador Holandije u toj zemlji, koji se trenutno nalazi na odmoru, neko vrijeme ne vraća na dužnost u Ankaru. Ambasada i konzulat Holandije u Ankari su zatvoreni iz sigurnosnih razloga
S druge strane švicarske federalne vlasti su odbacile zahtjev kantona Zuericha da zabrani posjetu turskog ministra vanjskih poslova Bernu naglasivši da ne postoji sigurnosna prijetnja koja bi opravdala ograničenja slobode izražavanja. “U sadašnjem trenutku posjeta turskog ministra vanjskih poslova ne predstavlja posebno visoku prijetnju unutrašnjoj sigurnosti Švicarske“, objasnilo je u saopćenju ministarstvo vanjskih poslova uz napomenu da ni jedan element ne opravdava zabranu posjete turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Čavusoglua. Vlasti Zuericha su željele otkazati dolaska šefa turske diplomatije u njihov kanton zbog straha od velikih protesta nakon što su posljednjih dana u Njemačkoj otkazani izborni skupovi podrške turskom predsjedniku Tajjipu Redžepu Erdoganu.
U isto vrijeme ministru Mevlutu Čavusogluu je dopušteno da prisustvuje skupu podrške u Francuskoj.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine