digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Glumci i druge javne ličnosti protiv Mijanmara

Autor: Decembar 13, 2017 0

Nedavno je grupa poznatih i popularnih osoba odlučila pokrenti akciju s ciljem vraćanja pozornosti svjetske javnosti na zločine nad Rohinja muslimanima, a posebno uoči jako važnog samita UN-a i Udruženja zemalja jugoistočne Azije na kojem će prisustvovati i lider Mijanmara Aung San Suu Kyu.

U svom pismu oni poručuju: „Na sastanku ASEAN-a će se okupiti svjetski lideri, a problem Mijanmara i Rohinja muslimana uopće nije na dnevnom redu. Pozivamo lidere da izvrše pritisak na vladu Mijanmara da prekine sa zločinima, da osigura državljanstvo Rohinjama i omogući im siguran povratak svojim domovima. Ne smijemo biti nijemi promatrači ovog genocida. Ne možemo dopustiti da ljude kolju, kuće ima pale, a da svjetska javnost sve to samo nijemo promatra.“

Među potpisnicima ovog pisma su dobitnici Emmy nagrade Riz Ahmed i Aziz Ansari; komičari Mindy Kaling, Kumail Nanjiani i Hasan Minhaj; glumci Frida Pinto i Nandita Das; pisci Salman Rushdi, Madhur Jaffrey, Kamila Shamsie, Karan Mahajan i Mohsin Hamid; i desetine drugih iz različitih oblasti. Većina potpisnika je porijeklom iz jugoistočne Azije, a različito su povezani sa muslimanskim, hinduističkim, kršćanskim i drugim zajednicama u regionu.

Međunarodni pritisak na Mijanmar nezaustavljivo raste. Prije nekoliko dana, Vijeće sigurnosti UN-a je donijelo najjaču rezoluciju protiv Mijanmara u posljednjih desetak godina, a očekuje se da će američki kongresmeni prije kraja godine glasati o novim predloženim sankcijama za vojsku Mijanmara.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine