digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Neonacistkinja osuđena na doživotnu kaznu zatvora za ubistvo migranata

Autor: Ajša Hafizović-Hadžimešić Juli 27, 2018 0

Na doživotnu kaznu zatvora zbog saučesništva u deset ubistava migranata, dva bombaška napada i nekoliko pljački banaka osuđena jeneonacistkinjau Munchenu.

Ona je prvooptužena u procesu protiv neonacističke terorističke Nacional-socijalističko organizacije (NSU) 43-godišnja Beate Zschaepe, prenose njemački mediji. Zschaepe je bila dio tzv. NSU trojca, kojem su još pripadali Uwe Boehnhardt i Uwe Mundlos koji su bili direktni počinitelji. Oni su tokom deset godina u Njemačkoj ubili deset osoba u zločinu iz mržnje, od koji su osam turskog, a jedna grčkog porijekla, te jedna njemačka policajka. Izveli su i dva bombaška napada u Kelnu u kojima je bilo nekoliko ozlijeđenih te čitav niz pljački kojima su finansirali svoje djelovanje u podzemlju. Obojica su izvršila samoubistvo prilikom pokušaja njihovog hapšenja u jesen 2011. „ Beate Zschaepe osuđena je na doživotnu kaznu zatvora s tim da je sud utvrdio posebnu težinu krivnje, što praktički isključuje oslobađanje iz zatvora nakon 15 godina koliko traje doživotna kazna“, rekao je nakon izricanja presude državni tužilac Florian Gliwitzky.

Policija je dugi niz godina istraživala ubistva migranata, a tek 2011. nakon otkrivanja videa u kojem je NSU priznao ubistva počelo se istraživati u smjeru podzemlja s radikalno desnom pozadinom. Proces protiv Zschaepe i pomagača NSU-a trajao je preko pet godina i spada u najsloženije procese u poslijeratnoj Njemačkoj.

Inače, stranke njemačke vladajuće koalicije postigle su nakon višesedmičnog spora, kompromis oko pitanja zatvaranja granica za izbjeglice i tražitelje azila koji su već registrirani u nekoj od zemalja Evropske unije. „Sporazum je od A do Z, onakav kakvog ga jedan ministar može poželjeti“, rekao je, nakon razgovora između vladajućih stranaka ministar unutrašnjih poslova iz CSU-a Horst Seehofer.

 „Dogovorili smo se oko toga da neće biti jednostranih nacionalnih odluka i da nećemo nikoga vraćati sa njemačke granice“, objavljeno je iz SPD koji se protivio pojmu takozvanih tranzitnih centara uz njemačku granicu u kojem bi bili smještani izbjeglice registrirani u nekoj drugoj zemlji i iz kojih bi po kratkom postupku bili vraćani. SPD se izborio i za to, kako je rečeno da planirani zakon o useljavanju stručnjaka, što je, također, paket mjera za bolju regulaciju migracija, bude donesen još ove godine. Oko spornog pojma tranzitni centri Seehofer je objasnio da je, „zbog koalicijskog partnera, koji ne voli ovaj pojam“, postignut sporazum oko „tranzitnog postupka u policijskim objektima“. Izbjeglice koje bi bile pogođene ovim pravilom bi bile smještane u objekte granične policije, čime pravno ne bi stupale na njemačko tlo, i odakle bi bile protjerivane u zemlje u kojima su kao prvo registrirane nakon ulaska u EU, ili, ako to ne bi bilo moguće, u susjednu Austriju.

Generalni sekretar CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je izjavio da vladajuća koalicija „stoji ujedinjena iza cilja uvođenja reda, usmjeravanja i ograničavanja migracije“.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine