digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif
Testni

Testni

Prije petnaest dana gledali smo iluzorni i smiješni pokušaj ISIL-ovaca kada su htjeli „spasiti“ Ummet od pošasti širka i idolatrije, pa su macolama i krampama rušili neke muzejske statue u zauzetom i osvojenom iračkom Mosulu.

Ideologija tekfira uzima zamaha u našem društvu. Proglašavaju se nevjernicima oni revnosni muslimani koji ne puštaju bradu, ne skraćuju nogavice, ne klanjaju po sunetu. Tekfir ideologije nisu pošteđeni ni imami, ni muderisi, ni profesori s fakuletata islamskih nauka. Metodologija tekfira sadržana je u pronalaženju vjerskog dokaza, zapravo izgovora da se čini nasilje prema muslimanu. Prvo se žrtva tekfira označi nevjernikom, da bi se potom nad njom kao legitimnoj meti izvršio verbalni i fizički linč i napad. U Preporodu od 1. marta prošle godine objavili smo mišljenja neke naše uleme o ideologiji tekfira. Podsjećamo Vas na njihove stavove i mišljenja.

Naša majka Aiša, r.a., opisujući Poslanikov odnos prema porodici kaže: „Poslanik, s.a.v.s., nikad nije kudio hranu. Ako mu se dopadala, jeo bi, u suprotnom, ostavljao bi je.“ Da, nije pravio problem od svake stvari. Enes, r.a., kaže da je deset godina služio Poslanika, i da mu on nikada nije govorio za ono što bi uradio: Zašto si uradio tako i tako? Nikada ga nije kudio, niti mu je ikada rekao 'uh'! Naravno, ovim mi ne pozivamo na ostavljanje prakse upućivanja savjeta ili na prešućivanje grešaka, već da ne budemo sitničavi u svakoj stvari, posebno u dunjalučkim pitanjima.

Medžlis Islamske zajednice Sisak organizirao je dvodnevni izlet u Sarajevo, Travnik i Jajce na koji su pozvani omladina, mladi, i bračni parovi sa djecom te je zaokružen simboličan džematski krug od 33 putnika što je sačinjavalo jedan lijep „džematski tespih“. Isto tako struktura i sastav pozvanih na pomenuti džematski izlet nije slučajna već je simbolična i znakovita što se izražava kroz tri generacije Bošnjaka i muslimana odraslih u Hrvatskoj odnosno u Sisku.

Prije agresije na BiH Srebrenica je bila jedan od jačih medžlisa s dvadeset džemata i 23 džamije i oko 8 hiljada članova. Svi ti imami su bili Srebreničani. Sada je situacija drukčija.

Tinejdžeri sa područja Sjeverne Amerike, čiji su roditelji bosansko-hercegovačkog prijekla, ovih dana vrše pripreme za posjetu Bosni i Hercegovini tokom ljetnog raspusta. Njihova petnaestodnevna posjeta planirana je u drugoj polovici jula, a cilj je veće upoznavanje sa svojom i domovinom njihovih roditelja.

Kontakt

Decembar 10, 2015

Redakcija

Materijal za objavu u printanom izdanju, pitanja za redakciju i u vezi s pretplatom slati na:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Telefon: +387 (0) 33 236 493

 

Marketing

Pitanja i ponude u vezi s oglašavanjem slati na:

Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Telefon: +387 (0) 33 236 493

Mobitel: +387 (0) 62 534 365

Pretplata

 

Način i cijene pretplate pogledajte OVDJE


 

Facebook stranica

Twitter

Najnovije

Juni 18, 2014

Impressum

Januar 28, 2015

Glavni i odgovorni urednik

Ekrem Tucaković

 

Redakcija

Ajša Hafizović-Hadžimešić

Bajro Perva

Selman Selhanović

Mirnes Kovač

Elvedin Subašić

 

Lektor

Fatima Alihodžić

 

Tehnički urednik

Safer Muminović

 

Sekretar

Fikret Ismić

 

Marketing

Hasan Mujić

 

Web

Suad Pašić


 

Žiro-račun: 1602005500015065 Vakufska banka DD Sarajevo uz naznaku ”za Preporod”

Inostranstvo: Intermediary Bank: COMMMERZBANK AG. FRANKFURT AM MAIN GERMANY SWIFT: COBADEFF; Beneficiary’s bank: Vakufska banka dd Sarajevo SWIFT: VAKUBA22; Beneficiary (korisnik): RIJASET ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH, 71000 Sarajevo, Zelenih beretki 17

IBAN: BA391601020000006571. Sve uplate uz naznaku: “Za list Preporod”.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine