digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Tinejdžeri iz Amerike pripremaju posjetu BiH

Autor: Mart 26, 2015 0

Tinejdžeri sa područja Sjeverne Amerike, čiji su roditelji bosansko-hercegovačkog prijekla, ovih dana vrše pripreme za posjetu Bosni i Hercegovini tokom ljetnog raspusta. Njihova petnaestodnevna posjeta planirana je u drugoj polovici jula, a cilj je veće upoznavanje sa svojom i domovinom njihovih roditelja.

 

Ovu posjetu organizuje Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike (ICNAB) koja kroz svoje programe za omladinu Bosnu i Hercegovinu pokušava približiti mladim ljudima sa željom da u budućnosti neki od njih svoj život i svoje djelovanje vežu za našu državu. Voditelji programa su hafiz Muriz Mešić i Alija Džekić, te ovom prilikom ističu značaj ovog programa.

Voditelj programa hfz. Muriz Mešić kaže: Već dugo vremena smo razmišljali o projektu koji će našoj omladini omogućiti da kroz različite kulturne, naučne, vjerske i tradicijske sadržaje, Bosnu i Hercegovinu približi ovim mladim ljudima, prvenstveno da je upoznaju i zavole, a potom i da na svoj način doprinesu njenom razvoju u budućnosti. Otuda je pokrenut projekat ljetne škole 'Mala medresa' koji nudi petnaestodnevni program učenja o historiji, kulturi, vjeri i tradiciji Bosne i Hercegovine, a cjelokupan program se odvija u Medresi Osman ef. Redžović u Čajangradu koja nudi idealan ambijent za odmor od užurbanog urbanog načina života kojim žive ovi tinejdžeri. Želimo naglasiti da je sav sadržaj besplatan, te da troškove boravka i cjelokupnog programa pokriva Rijaset IZ i ICNAB. Ove godine očekujemo preko 50 polaznika.

U program su uključene psihološke radionice, pozorišne predstave, sportski susreti, izleti u prirodi, te ekskurzije širom Bosne i Hercegovine.

Ovogodišnja ljetna škola počinje 19. jula i traje do 3. augusta, namijenjena je uzrastu od 13 do 19 godina, a planirane su posjete Sarajevu, Srebrenici, visočkim piramidama, tekiji na Buni i drugim značajnim mjestima.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine