digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Otvoreni mektepski dan

Autor: Almedin Karić Decembar 26, 2016 0

U nedjelju, 25.12. sa početkom u 10h upriličena je aktivnost "Otvoreni mektepski dan" a u sklopu aktivnosti "Selam, ya Resulallah - Dani o Allahovom Poslaniku".

Program je započeo polaznik mekteba Šehadet (Mojmilo), Ismail Sitnić, nakon čega je uslijedila izvedba hora Mektebski bulbuli. Obilni program u izvedbi polaznika mektebske nastave, učenika i učenica O.Š.“Avdo Smailović“ iz Buća Potoka, kao i učenika i učenica Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" je počastio prisutne goste kao i mekteblije koji su svoje oduševljenje pokazivali svaki trenutak.

U sklopu aktivnosti "Otvoreni mektepski dan" prisutni su mogli i naučiti mnogo toga kroz kviz "Svjetlost znanja" u kojem su se takmičila tri tima polaznika mektebske nastave, crveni, plavi i zeleni tim. Kviz se sastojao od 4 igre i to: A,B,C pitalice; asocijacije; spretan, sretan; pokaži šta znaš. Najspremniji i najspretniji tim je bio tim crvenih kojeg su sačinjavali: Čomor Ahmed - polaznik mekteba Hadžići,
Smječanin Lejla - polaznica mekteba Boljakov Potok, Radača Minela - polaznica mekteba u Prači.

Također, u sklopu programa su upriličeni rezultati najboljih literarnih i likovnih radova, a diplome i nagrade su uručili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo dr. Ferid ef. Dautović, i šef Odjela za mektebe Rijaseta Islamske zajednice u BiH doc. dr. Enes Svraka, i direktor Instituta Yunus Emre, g. Mehmet Akif Yaman koji je uručio nagrade učesnicima kviza i dobitnicima nagrada za literarni i likovni konkurs u pokroviteljstvu Yunus Emre Instituta.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautovića, koji je podsjetio prisutne da je "Otvoreni mektepski dan" aktivnost koja je do sada bila upriličena i koja će se realizovati u idućim manifestacijama "Selam, ya Resulallah" i da za primarni cilj ima da djeci približi i omili mekteb, kao i da ih podstakne radu i zalaganju.

Šef Odjela za mektebe Rijaseta Islamske zajednice u BiH doc. dr. Enes Svraka se obratio prisutnima uz selame direktora Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ-e u BiH mr. Nusreta Abdibegovića uputivši dobrodošlicu prisutnima i poruke zahvale Medžlisu IZ-e Sarajevo na organiziranju ovakve aktivnosti, kao i realizaciji manifestacije "Selam, ya Resulallah" uz nadu da će broj mekteblija još porasti u idućim godinama.

Prisutnima se obratio i direktor Instituta Yunus Emre, g. Mehmet Akif Yaman uz poruke dobrodošlice i zahvale na realizaciji ove aktivnosti.

Medžlis IZ-e Sarajevo već dvanaestu godinu za redom organizuje manifestaciju pod nazivom „Selam ya Resulallah“ u kojoj u nizu događaja je uvijek predviđen i otvoreni mektepski dan tj. dan koji je posvećen svim polaznicima mektebske nastave.

VIše fotografija pogledajte OVDJE.

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine