digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

„Odbrana BiH – Igman 2017.“ - Borba za Igman je bila mnogo veća od ove planine

Autor: Novembar 30, -0001 0

Kao i prethodnih godina, manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2017.“, trajala je dva dana i ovo je 17. put kako se održava. Ovogodišnja manifestacija „Odbrana BiH – Igman 2017.“, obilježena pod motom „Dođi i posvjedoči“, otpočela je 3. augusta, kada je na šehidskom mezarju na Kovačima kod spomen obilježja i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića položeno cvijeće i proučena Fatiha, a završena je 4. augusta na Igmanu, klanjanjem džume kod Ratne džamije i kulturno-umjetničkim programom na Velikom polju na Igmanu.
Dr. Salko Bukvarević, predsjednik Organizacionog odbora ovogodišnje manifestacije, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata, koji je otvorio manifestaciju, naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja na sve ljude koji su dali živote za odbranu BiH. „Ponosni smo što smo pripadnici snaga koje su branile svakog stanovnika i hiljadugodišnji ponos i vrijednosti“, rekao je Bukvarević, te istakao da su veterani i dalje u stroju da brane cjelovitu BiH i demokratiju u njoj.
Tokom posjete Kovačima, Mostu Suade i Olge i drugim mjestima u gradu odana je počast i položeno cvijeće na mezare šehida i palih boraca za odbranu domovine, a navečer je kod Ratne džamije na Igmanu upriličen vjerski program, na kome je za duše šehida proučena hatma, koju su učili vojni imami, te proučeni su mevlud i tevhid i upriličen zikr.
Na čistom zraku i po ugodnom vremenu, pod krošnjama omorika, mevlud, zikr, ezani, tekbiri i salavati posebno su doživljeni. Na platou Ratne džamije na Igmanu prigodan mevludski program izveli su vojni imami i imami Medžlisa IZ Sarajevo. Prigodno predavanje je održao mr. Vehid ef. Arnaut, glavni imam Medžlisa IZ Bugojno, koji je posebno naglasio važnost ovakvih mjesta i toponima u skorijoj historiji naše zemlje, koji treba da nam pomognu da odredimo smjer za našu budućnost. On je također istakao da je dova itekako važan ibadet za vjernike u postizanju zadatih ciljeva. Naravno, mr. Arnaut je potcrtao da se ciljevi sami od sebe neće postići, već da na njihovom putu valja uložiti mnogo truda, bez čega se ništa vrijedno na Ovome svijetu ne može ostvariti.
Akšam namaz je imamio Hadis ef. Pašalić, vojni muftija, a jaciju dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo, uslijedio je zikr koji je u prisustvu velikog broja derviša vodio šejh Nakšibendijske tekije Halil Brzina.

Cijeli tekst

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine