digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

VIDEO: Dova studenata FIN-a za domovinu

Autor: April 16, 2019 0

U periodu od 12. do 14. aprila, 2019. godine, Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka, bilo je domaćin 9. edukativno-sportskih susreta islamskih fakulteta.

Tom prilikom, u toku edukativnog dijela susreta, na dan 13. aprila, između ostalog, učesnici, studenti Fakulteta islamskih nauka u Sarajevo, Islamsko-pedagoškog fakulteta u Bihaću, Islamsko-pedagoškog fakulteta u Zenici i Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru, imali su priliku obići 13 značajnih kulturno-historijskih lokacija u gradu Sarajevu.

VIDEO

Svoj obilazak, a time i edukativni dan, krunisali su okupljanjem u Memorijalnom centru Kovači, gdje je njih 80 proučilo „Dovu za domovinu“. U nastavku vam donosimo tekst dove, autora Hasana Hasića, kao i video zajedničkog učenja dove:

Dova za domovinu

Bože, naši preci odlučili su dati i od sebe, i sebe, za granice ove zemlje pod nepreglednim nebeskim svodom, za mir i život dostojan čovjeka. Bože, mi to svjedočimo, a Ti nas osnaži u svjedočenju svakog dobra – od toga da drugog boga osime Tebe nema, da Muhammed je Tvoj pejgamber i rob, i da smo se uzdali u Tvoju pomoć. Mi hvalimo Tebe, a selame i salavate šaljemo dragom Ti Muhammedu poslaniku, čovjeku koji nam od Tebe donese Uputu, koje se i danas pridržavamo. 

Voljeni naš Gospodaru, Ti Koji ravnaš kosmosom – stvaraš, uzdržavaš i rastvaraš – zovemo te stoljećima na jezicima svijeta, i ovom našem maternjem, bosanskom, u nemiru, u miru, pod stegom i slobodom – zovemo te svjesni Tebe, i ne dopusti srcima našim da presahnu u tom zovu; ne dopusti da smetnemo zikir na Te! Svemoćni, Koji Sebi si milost propisao, budi samilostan i prema nama, prema mladosti koja je nanijetila stajati na međašima svoje vjere i svoje zemlje, jer su joj dragi: istina, mir, sloboda, ljubav, poštovanje, čast, krv, imetak, život i suživot! 

Uzvišeni, Ti čija imena nas smiruju – Allahu, ne daj da zaboravimo zavičaj, lozu, toprak, bešiku, prvu oranicu, vjeru, i naš narod uzduž i poprijeko dviju polutki zemljinih! Ti si Kadar, Ti nas bodriš na dobro – okuraži naše i duše, i srca, i pamet, i stope, i ruke, na Tvome putu. Mi Tebe molimo za naše vedre dunjalučke dane, a kada zatamni, održi nas svjesnim da Ti osvijetljavaš put čovjeku, i bližnjim mu po vjeri, rodu i dobru! 

Posvjedoči nam Gospodaru: i danas smo, s imenom Tvojim na ovoj meraji, potvrđujemo tvoju Jednoću, Svemoć i Milost; potvrđujemo da nam je Muhammed, a.s., najdivniji uzor; i potvrđujemo da ljubiti domovinu jeste dio vjere!

s

s2

s3

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine