digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

“Maturalni dan 2019.“ okupio učenike medresa i drugih srednjih škola IZ

U Velikoj sali Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a u organizaciji Uprave za obrazovanje i nauku, 12. juna upriličena je svečanost „Maturalni dan 2019“ na kojoj su se susrele generacije maturanata i maturantica medresa i srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice koje su ove godine završile svoje srednjoškolsko obrazovanje. Prisutnima su se obratili: direktor Uprave za obrazovanje i nauku Riajseta IZ dr. Dževad Hodžić, dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu prof. dr. Zuhdija Hasanović, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, a programu su prisustvovali direktori i predstavnici medresa i srednjoškolskih ustanova Islamske zajednice, stručni saradnik u Upravi za obrazovanje i nauku za srednjoškolsko obrazovanje Seid Eminović i drugi zvaničnici iz IZ i javnog života.

U okviru programa promovirani su i učenice i učenici generacija, kojima su reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović i direktor Hodžić uručili nagrade i priznanja. Prema podacima Uprave za obrazovanje i nauku, koje je prezentirao moderator programa Edin Spahić, medrese Islamske zajednice, u školskoj 2018/19. godini pohađalo je ukupno 2.630 učenika u 100 odjeljenja. 

Odgojno-obrazovni proces je realiziralo i održavalo 225 profesora, 72 odgajatelja, 55 zaposlenih na upravnim i stručnim poslovima i 165 zaposlenih na poslovima usluživanja.

Gimnazije je pohađalo 542 učenika u 23 odjeljenja, sa 106 zaposlenih. Medrese i gimnazije u ovoj generaciji je završilo 776 učenika od kojih su 372 odlična učenika. Danas na maturalnoj svečanosti učestvovao je 291 učenik i 46 predstavnika škola. U svom obraćanju direktor Uprave za obrazovanje i nauku dr. Dževad Hodžić je kazao da je danas, prisustvom učenika medrese i gimnazija IZ, cijela Bosna u Sarajevu te da mladi ovaj grad ukrašavaju nadom u koju Islamska zajednica ulaže puno. Istakao je opredijeljenost IZ da ulaže u obrazovanje, zapravo islamski koncept obrazovanja koji u sebi sadrži i odgoj:

“Poštovani reisu-l-ulema, neka mi bude dopušteno da Vama, a i svima ovdje, iznesem jedan svoj lični dojam, uvjerenje i iskustvo prema kojem mislim da su naše medrese i gimnazije najbolji i najvažniji dio Islamske zajednice. To je dio ili aspekt u kojem Islamska zajednica vrši najvažniju misiju djelovanja prema Kur'anu i Sunnetu i prema Ustavu IZ.“

Prisutnima se obratio i dekan Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Zuhdija Hasanović, koji je skrenuo pažnju učenicima da su mnogi završili medresu, ali je tu njihovo obrazovanje i stalo. Hasanović je kazao da bismo svi voljeli da mladi ostaju u Bosni, ali realnost pokazuje drukčije te je važno da se nakon studija u inozemstvu mladi vrate u svoju domovinu i da ne zaborave koliko je ranijih generacija podnijelo žrtvu za budućnost ove domovine i njenog naroda.

“Želimo društvo jednakih šansi, istinskih vrijednosti i zasluženih priznanja, a ako nam takvo društvo još uvijek izgleda daleko, onda nam ne smiju biti daleki naši snovi o njemu, jer sav napredak ljudskog roda počiva na sanjarima i vizonarima koji svoje snove pretvaraju u život“, kazao je, između ostaloga, dr. Hasanović.

U svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović je, između ostaloga, kazao:  “Drage djevojke i momci, Vi ste sada u godinama kada će vas sve manje pitati čiji ste a sve više ko ste. To je najteže pitanje na koje ćete prvo sami sebi morati odgovoriti. Mi se nadamo da će ono što ste u medresama naučilibiti neodvojivi dio odgovora na pitanje o tome ko ste i šta želite biti.

Znam da većina vas žuri da odraste. Dobro je to jer brod jeste najsigurniji u luci, ali ako ne isplovi nikada neće otkriti nove svjetove. On za boravak u mirnoj luci niti je napravljen niti je stvoren. Njemu trebaju dobri vjetrovi da ga pokrenu. Međutim, ni najbolji vjetar ne odgovara onome ko ne zna kamo plovi. Zato se slobodno otisnite u život. Ne plašite se onoga što vas očekuje nego se pouzdajte u Boga i ono što ste naučili. Neka vam vaša vjera bude vodilja i nada.

I znajte da odrasli možete postati samo kad budete svjesni svoje odgovornosti prema sebi, svojoj porodici, prijateljima, zajednici i domovini. Život pred vama je pun iskušenja. Mnogo zlo će vas mamiti, ali gledajte da vas ništa ne omami. Vrata su otvorena, život je pred vama. Vi sada birate kojim ćete putem krenuti.

Nadam se da ćete se svi odlučiti nastaviti svoje školovanje. Također se iskreno nadam da će najbolji među vama nastaviti studiranje na našem Fakultetu islamskih nauka, ali i drugim našim fakultetima. Kaošto očekujemo i mi i vaši roditelji da će neki od vas prema vlastitim afinitetima nastaviti svoje školovanje i na drugim fakultetima. Nama su potrebni obrazovani ljudi u svim sferama života koji nose u svojim prsima nauk vjere i koji znaju šta znači pripadati Zajednici i Domovini.“

Na kraju programa učenici generacije su proučili zajendičku dovu sačinjenu od kur'anskih dova.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine