digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Promovirana knjiga „Vodič kroz Medinu“

Autor: Elmedina Osmić Brzović Februar 02, 2015 0

U Tuzli, u džamiji Kralj Abdullah, je upriličena promocija nesvakidašnje knjige. Naime, riječ je o knjizi „Vodič kroz Medinu“, autora hafiza Mensuda Đulovića. Vodič kroz Medinu je knjiga koja sadrži historijske lokacije, mape, skice, GPS upute kao i preko 1000 fotografija. Ovo djelo je od velike koristi za one koji žele upoznati grad Allahova Poslanika, a.s. ali i one koji imaju namjeru posjetiti ovaj grad.

 

Na samom početku promocije dobrodošlicu i selame uputio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla hafiz Ahmed-ef. Huskanović. Potom su riječ o knjizi preuzeli promotori dr. Nusret Isanović i mr. Esnaf Imamović, kao i sam autor hafiz Mensud Đulović. U ulozi moderatora ove promociji bio je hafiz Merim-ef. Đulović.

Esnaf Imamović, koji je svoju diplomu, a potom i titulu magistra stekao u Medini, kazao je ovom prilikom da niko dosada nije napisao nešto slično ovoj knjizi, te je istakao da je ovo novi način pisanja Poslanikove sire. „Ova knjiga bitna je za sve muslimane jer je Medina prijestolnica našeg Najodabranijeg Poslanika. Korisna je onima koji će putovati u Medinu, ali i medresantima i studentima,“ dodao je mr. Imamović.

Uvaženi dr. Nusret Isanović kazao je ovom prilikom da je Vodič kroz Medinu literarno osvježenje, te da je autor u izradu istog uložio izuzetan napor. „ Riječ je o nesvakidašnjem i vrlo rijetkom izdavačkom potezu kojeg nema na širem, a po svemu sudeći ni na cijelom muslimanskom području nema knjige koja ovako sistematično, usredsređeno i informativno pristupa tretiranju Medine. Ova knjiga daje obilje novih informacija, obrađujući svaki značajni toponim i događaj osobito one koji su se dogodili u doba Allahova Poslanika, a.s.,“ istakao je dr. Isanović.

 Autor hafiz Mensud Đulović je kazao da je Vodič kroz Medinu prevenstveno namijenjen ljudima koji posjećuju časna mjesta muslimana, te da im približi Medinu.

„Posebnost ove knjige i mog rada na njoj ogleda u tome što u Medini nisam proveo mnogo vremena, ali sam svoja putovanja u taj časni grad iskoristio da bi prikupio informacije, materijale, potrebnu literaturu i fotografije koji su mi poslužili u izradi ovog specifičnog djela,“ dodao je hafiz Đulović.

Ovo nesvakidašnje štivo uz pregršt fotografija i korisnih informacija će u narednom periodu sigurno naći put do svih onih koji žele upoznati Medinu ili koji će je posjetiti, pa im ova knjiga može uveliko olakšati tu posjetu.

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine