digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

46. Kairski internacionalni sajam knjiga

Autor: Jusuf Džafić Februar 16, 2015 0

Kao i prethodnih godina, tako je i ove godine održan Kairski internacionalni sajam knjiga, 46. po redu. Ovogodišnji sajam je trajao od 28. januara do 12. februara.

 

Ličnost godine Kairskog sajma je bio imam Muhammed Abduhu, poznati islamski reformator iz Egipta. Slogan sajma je bio "Kultura i reforma", dok je država gost bila Kraljevina Saudijska Arabija (KSA). Izabiranje Muhammeda Abduhua kao ličnosti godine, kulture i reforme kao slogana, te KSA kao države gosta nije slučajnost. To je dio nove egipatske politike kojom egipatska vlada želi da napusti prošlost i određena tumačenja islama, posebno ono koje dolazi sa opozicionim islamskim pokretima, kao što je Muslimansko bratstvo. Tako je egipatski predsjednik general Abdulfettah as-Sisi kazao početkom januara: Mi trebamo vjersku revoluciju. Neki vjerski tekstovi i ideje koje su bile svete godinama protive se cijelom svijetu. Stoga, ne treba da čudi da je čak 11 od 12 intelektualnih susreta bilo posvećeno različitim aspektima vjerske reforme.

Ove godine je na sajmu bilo zastupljeno 26 država. Među državama participantima je bilo 17 arapskih i 9 nearapskih. Iako su se turski izlagači pojavili na prošlom sajmu (bez turskih institucija "koje ni na koji način nisu bile umiješane"), uprkos zategnutim egipatsko-turskim odnosima, ove godine, po prvi put od postojanja sajma, nije bilo ni Turske niti turskih izdavača. Takođe, nije bilo izlagača ni iz Katara, opet zbog narušenih diplomatskih odnosa, dok neke naklade, poput Dar aš-Šuruk, nisu izložile djela Jusufa Karadavija i Sejjida Kutba.

Radosna vijest sa 46. Kairskog sajma je da je broj izdavačkih kuća dosegao brojku od 850, što je više čak i od 42. sajma, održanog 2010. godine, zadnjeg prije 25-januarske revolucije. Tako je ove godine bilo 550 egipatskih nakladnih kuća, 250 iz ostalih arapskih država i 50 iz nearapskih država. Posjetioci su i ove godine mogli da obiđu i štandove prodavača sa Suk al-Azbekijje, poznate kairske pijace polovnih knjiga. Ove godine smo imali 100 štandova sa dotične pijace, što je više nego ranijih godina. Izlagači iz slijedećih država su učestvovali na 46. sajmu: KSA, Kuvajt, UAE, Bahrejn, Tunis, Oman, Palestina, Jordan, Libija, Jemen, Sudan, Somalija, Alžir, Maroko, Irak, Sirija, Liban, Italija, Eritreja, Etiopija, Rusija, Indija, Azerbejdžan, Njemačka, Francuska i Češka.

Ni ove godine nije bilo nakladnika iz BiH, niti iz regiona. To je veliki promašaj, pogotovo ako se uzme u obzir da se na sajmu prodaju i promoviraju knjige ne samo na arapskom jeziku, već i one na engleskom, francuskom, njemačkom, turskom, španskom, malajskom itd. Uprkos neprezentiranju Bosne i njenih izdavačkih kuća, knjige o Bošnjacima i knjige bošnjačkih autora na arapskom, engleskom i njemačkom jeziku su bile izložene u nakladnim kućama Mektebe Al-Abikan, Dar Es-Selam, Dar Eš-Šuruk, Mektebe Al-Medbuli, Mektebe Al-Buhari, Fondaciji Saud el-Babtin i dr. Štaviše, knjige Alije Izetbegovića su i ove godine popularne. Kako smo saznali od uposlenika Mektebe Ikre', jedne od poznatih egipatskih nakladnih kuća, njihova najprodavanija knjiga, kako na njihovom štandu na sajmu, tako i općenito u njihovima knjižarama, je upravo knjiga Alije Izetbegovića Islam između Istoka i Zapada (arap. Islam bejne eš-Šerk ve el-Garb).

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine