digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Nakon Zagreba, „Opsada islama“ promovirana i u Tešnju

Autor: redakcija Mart 17, 2015 0

U okviru manifestacije „Tešanjsko proljeće“ u petak, 13. marta 2015. godine u Medžlis IZ-e Tešanj je u svojim prostorijama upriličio promociju knjige „Opsada Islama“  autora mr. Mirnesa Kovača, novinara i kolumniste Preporoda.

 

Brojnim prisutnim Tešnjacima knjigu su predstavili promotori: Mufid Memija poznati doajen BH novinarstva, mr. Abdulgafar Velić, imam Istiklal džamije u Sarajevu i autor mr. Mirnes Kovač.

Mada su promotori tešanjskoj publici poznati, osnovne podatke o njima naveo je moderator promocije glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić.

Mr. Velić,  navodi da Kovač u ovoj knjizi sugovornicima postavlja aktuelna i živa pitanja, često i neugodna i bolna. Kroz ova pitanja Kovač ne traži samo odgovore nego često šalje i jasnu poruku upućenu  sugovornicima i dodaje: „Riječ je o razgovoru koji je Mirnes Kovač obavio sa brojnim ličnostima od kojih je odabrao 29 najznačajnijih i najmarkantnijih islamskih autoriteta i ne samo islamskih nego i zapadnih i 6 iz Bosne i Hercegovine i objavio u ovoj knjizi. Jako je puno dimenzija ove knjige, a ja posebno izdvajam dvije od kojih je prva – svi navedeni autoriteti u svom razgovoru govore svoje iskustvo sa bosansko-hercegovačkim muslimanima. Bilo kojeg autoriteta da nađete u ovoj knjizi vidjet ćete šta on misli o nama, BH muslimanima, i svi su mišljenja (koji su imali izravnog kontakta – susreta sa nama) da smo mi BH muslimani, Bošnjaci,  jedan od najzdravijih dijelova Ummeta, prepoznatljivi po otvorenosti. (...) Riječ je o potpuno otvorenoj zajednici muslimana, o obrazovanim i emancipovanim ljudima i što je najvažnije priznaju da nas, BH muslimane, krasi čista vjera. Neki će kazati da su obišli muslimanski svijet od Istoka do Zapada ali da nigdje nisu našli čistije prakticiranje vjere nego kod BH muslimana, gdje nema primjesa nacionalizma...“   

 „Ova knjiga govori mišljenje najmjerodavnijih mislilaca danas u čovječanstvu, mislilaca islamske provenijencije.“  Riječi su kojima je svoje obraćanje započeo Mufid Memija i nastavi. „Ova knjiga je intelektualna gozba i sva mišljenja koja su u njoj prezentirana predstavljaju sve same poslastice. Ovo je knjiga iz koje se može crpiti beskrajna mudrost. Ovo je jedan univerzalni simpozijum mišljenja, svjetonazora, nadanja, ljudi koji su zamišljeni nad stanjem islama u suvremenom svijetu. Odgovori pokazuju obrazovanje čovjeka i njegove spoznaje, ali pitanje dokazuje inteligenciju čovjeka koji razgovara, jer mudrost svijeta nije u odgovorima, mudrost je u pitanjima, pitanja su ona zamka koju budućnost postavlja i vuče naprijed, u čemu Mirnes pokazuje svoju veliku intelektualnu moć. Ova knjiga je trostruko aktuelna događajima, bavi se fenomenologijom islamskog svijeta odnosno jednim specifičnim njegovim aspektom to je islamofobija, koja je ne samo strah od islama nego dobrim dijelom i mržnja prema islamu. Iako je taj termin nastao 1991. godine (bar tako svjedoči Oksfordski rječnik) danas je postao jedan od najfrekventnijih na teorijskoj ravni suvremenog svijeta. Napokon, ova knjiga je aktuelna i historijski jer ona ne zastarijeva u vremenu – bavi se onim što živi u sadašnjosti.“

Na kraju je Mufid Memija iznio i vlastite spoznaje o stanju islama i muslimana u suvremenom svijetu.

Autor knjige mr. Mirnes Kovač u svom obraćanju kao i u samoj knjizi postavlja pitanja, nudi odgovore i konstatuje. On govori o opsadi islama iznutra i opsadi islama iz vana. Dok su islamski intelektualci i ulema bili slobodni islam je bio nosilac svjetske civilizacije, a sada su u većini islamskih zemalja ili režimski ili su u zatvoru ili su u inostranstvu. U tim zemljama je nestalo slobodnog islamskog duha.  Kada se želi uništiti jedan narod prvo mu se uništava taj duh, ta intelektualna snaga. Taj duh je slobodni obrazovni sloj svakog društva, njegovim uništenjem otvara se pogodno tlo za pojavu ekstremizma pa sada slika sa naslovnice knjige sa turske granice govori puno o islamu danas. Kurdi muslimani bježe od muslimana ISILA, a na granici ih dočekuju muslimani Turci sa žičanom ogradom i oružjem.

Nasuprot tom stanju, Mirnes Kovač živi u slobodnoj zajednici u kojoj je očiti predstavnik slobodne intelektualne snage -  duha,  potrebne za svakog mislioca. On je primjer slobodnog Bošnjačkog duha koji traga za odgovorima, konstatujući da odgovore za izlazak iz ovakvog stanja islamskog svijeta trebaju dati islamski mislioci, kojima je to vrlo teško jer nažalost u većem dijelu islamskog svijeta nedostaje upravo taj slobodni obrazovni sloj društva.

Dakle, knjiga „Opsada Islama“  zbirka je intervjua urađenih na raznim destinacijama u svijetu, sa 29 poznatih intelektualaca, među kojima su i 4 muftije i dva reisa iz BiH. Svi oni promišljaju stanje islama i muslimana danas, od kojih autor pokušava dobiti ne samo mišljenje o trenutnom stanju islama i muslimana u svijetu nego i odgovore šta je to što oni vide kao rješenje i izlaz iz postojećeg stanja koje autor, s pravom, naziva „Opsada islama“. 

Knjiga je štampana na 447 stranica, izašla je 2014.g. u izdanju izdavačke kuće Buybuk u Sarajevu i Zagrebu.

Prva promocije održana je u Zagrebu, u okviru islamske tribine „Dr. Sulejman Mašović“ u Islamskom centru Zagreb 29. januara 2015. godine, a druga (prva u BiH) evo u Tešnju.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine