digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Glasnik IZ dostupan online

Autor: S.P. April 08, 2015 0

Glasnik Islamske zajednice od sada možete kupiti online na El-Kalemovom webshopu na adresi www.elkalem.ba/glasnik

(Format: B5, broj str: 214, koričenje: mehko)

Prvi broj Glasnika u 2015. godini donosi spektar tema iz različitih područja. Autori su, uglavnom, mladi istraživači isključivo sa naših balkanskih prostora i s našeg govornog područja.

Ovaj svezak Glasnika na prvom mjestu, u rubrici Hutba, donosi rad hafiza Alena Kehića „Vrijednost hifza i ponašanje hafiza Kur'ana“. Pored ove dvije naznačene stavke, autor u ovome radu, na lijep i podsticajan način, govori i o ponašanju učitelja Kur'ana, te ponašanju učenika hifza.

Rubrika „Islamske teme“ ovoga puta je najzastupljenija – sadrži četiri izvanredna rada. Prvi od njih je rad dr. hfz. Halila Mehtića „Važanost odgoja u islamskom učenju“, u kojemu autor – profesor na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici - ne govori samo o odgoju u hadisima Vjerovjesnika, a.s., i o uzvišenom cilju odgoja, već otkriva i odgojne elemente u islamskim šartima: namazu, zekatu, postu i hadžu. Drugi rad u ovoj rubrici je rad Tarika Salijia „Sunnet u djelima Jusufa el-Karadavija“. Autor u ovome radu najprije daje kratak prikaz na različite pristupe sunnetu u povijesti islamskog mišljenja, a potom šire obrazlaže pristup sunnetu Jusufa el-Karadavija, jednog od najvećih živućih alima u svijetu današnjice. Treći rad pod naslovom „Allahova milost“ potpisuje Ishak Sedić, imam Gradske džamije u Bosanskoj Krupi. Osnovna ideja njegovog rada je da je Allah sam sebi propisao milost ta da bi i ljudi, u cilju postizanja svojih ciljeva i zasluživanja Allahove milosti,, trebali biti samilosni prema drugima, prema svijetu u kome žive. Četvrti rad nosi naslov „Mehanizmi alternativnog rješavanja sporova u šerijatskom pravu“ a autor mu je dr. Mustafa Hasani, profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. U radu se iznosi ideja da bi i naši državni organi, poput mnogih zapadnjačkih sistema, trebali prepoznati potrebu i mogućnosti uključivanja vjerskih zajednica u procesu medijacije i arbitraže u cilju mirnog rješavanja sporova među ljudima.

U rubrici „Aktuelne teme“ dat je rad Hamdije Bajrića „Razumijevanje i praksa članova Islamske zajednice u Kalesiji po pitanju transplantacije organa“. Rad je istraživačkog karaktera i sadrži egzaktne pokazatelje razumijevanja ovog pitanja i spremnosti na doniranje svojih organa kod članova IZ-e u Kalesiji.

U rubrici „Pogledi“ Sumedin Kobilica u radu pod naslovom „Mevdudijev odnos prema sunnetu“ pred čitateljstvo iznosi zanimljiv stav prema Poslanikovim, a.s., hadisima jednog od istaknutih figura islamskog mišljenja 20. stoljeća – El-Mevdudija, indo-pakistanskog vjerskog vođe, publiciste i reformatora. On je, naime, normativnost sunneta vidio samo u djelima i riječima koji su se ticali poslaničke misije Muhammeda, a.s., dok su druga njegova djela i riječi– po njemu – neobavezni da se slijede.

Drugi rad u ovoj rubrici je rad Ilhama Pucea „Islamski stav o plastičnim operacijama i uljepšavanju“.

U rubrici „Osvrti“ dr. Almir Fatić daje širok prikaz El-Gazalijevog djela El-Iqtisad fi l-i'tiqad, dok Nevres Hodžić u kratkim crtama elaborira koncept džahilijjeta u mišljenju Sayyida Qutba.

U rubrici „Kulturna baština“ Suad Mahmutović piše o vakufima u Bosni i Hercegovini od dolaska Austro-Ugarske do danas, te daje prikaz odnosa raznih režima prema toj „neotuđivoj“ imovini.

U rubrici „Studije“ Nusret Kujraković piše o uključenju vakufskih zgrada u Gradačcu u Gradsku stambenu zajednicu 1954., odnosno o lišavanju Islamske zajednice prihoda od te imovine.

U rubrici „Portreti“ Nadir Dacić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje, portretirao je velikog dobrotvora i vakifa iz Prijepolja (1961-1939), dok su na kraju bloka sa radovima data imena svršenika/ca svih naših medresa u školskoj 2013/2014. godini.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine