digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

GHB medresa: Sastanak učenika iz 1975. školske godine

Autor: M. Alagić Maj 11, 2015 0

U subotu 9.5.2015. godine održan je generacijski sastanak svršenika Gazi Husrev-begove medrese iz 1975. godine. Prema ranijem dogovoru sastanak je održan u prostorijama Medrese sa početkom u 11 sati, ali okupljanje počinje i ranije. Zagrljaj dragih prijatelja, braće, suze radosnice i mnogo, mnogo pitanja. Neki se nisu vidjeli 40 godina, pa je bilo napora i kod prepoznavanja, ali sjećanja brzo postavljaju sve na svoje mjesto.

 Na sastanak je došlo 27 Gazinovaca iz 1975 godine: Rahmanović Ahmed, Mulahusejnović Osman, Butković Mehmed, Jakubović Ibrahim, Salihović Nezir, Tarahija Hazim, Mujkanović Šerif, Ćeman Mirsad, Ćerimović Suljo, Alagić Mehmed, Hadžić Rasim, Crnkić Refik, Hodžić Avdo, Omerhodžić Mehmed, Mekić Enijad, Čolović Jusuf, Arslanović Salih, Hašimović Hajrudin, Delić Mehmed, Hamidović Rasim, Puška Sabrija, Efendić haf. Mustafa, Mahmutović Mirsad, Mujić Mujo, Štulanović Muharem, Buljubašić Ifet i Ramić Alija.

   Nakon što su se emocije malo stišale, slijedi prisjećanje na profesore i kolege koji su preselili i učenje hatma dove, a iz ove generacije na bolji svijet su preselili: Dupovac Hajrudin, Hadžić Mehmed, Hasanbegović Asim, Hrustanović Hrusto, Ramić Hasib, Osmanović Mefail, Bečić Mevludin, Bašćelić Osman i Aruči Muhamed.

   Posebno mjesto svakako imalo je evociranje uspomena na profesore koji su ostavili neizbrisiv trag kada je u pitanju odgoj o obrazovanje kako ove, tako i brojnih drugih generacija. Bili su to: Haf. Ibrahim Trebinjac, Haf. Sinanudin Sokolović, Haf. Kjamil Silajdžić, Mehmed Merzić, Kasim Hadžić, dr. Omer Nakičević, Zehra Šoše, Kemal Afgan, Halilbegović Mehmed, Tokić Safet, mr. Nijaz Šukrić, Ibrahim Džananović, Ferhat Šeta, Ismet Kasumović, Murat Alečković.

   Naravno, nisu zaboravljeni ni oni koji iz opravdanih razloga nisu došli na ovaj sastanak. Neki od njih (Jahić Ruvejd, Kovač Muhamed, haf. Halil Mehtić, Zlatić Kasim) su poslali poruke, ali i ostali su sigurno bili uz nas: Muratović Zijad, Šabanović Mehmed, Rešidović Sakib, Ćatić Šerif, Ribić Mustafa, Jašarević Munir, Ćosić Mesud, Delalić Jakub, Kadrić Remzija, Kovać Hasib, Makić Hasan, Mrahorović Ekrem, Oković Mujo, Omerdić Ibrahim, Popara haf. Haso, Subašić Hasan i Zahirović Rasim.

   Evociranje uspomena na medresanske dane potrajalo je do podne, a nakon klanjanja podne namaza druženje je nastavljeno u ambijentu „Kuće sevdaha“.

   Ovo je bila dvadeseta jubilarna i najbrojnija generacija poslije Drugog svjetskog rata. To je, također, i jedna od najuspješnijih generacija. Pored imama, iz ove generacije imamo i muftija, profesora, sudija, advokata, parlamentaraca, biznismena, diplomata itd., ali za sve njih je zajedničko da su ostali vjerni svojoj vjeri, svojoj zajednici i svome narodu.

   Na kraju želimo izraziti zahvalnost kolegi Aliji Ramiću, koji je uložio najviše truda oko organizacije ovog sastanka i još jednom potvrditi da je čast, ponos i zadovoljstvo biti Gazinovac.

                                                                                                        Alagić Mehmed

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine