digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Gazi Isa-begova medresa u Novom Pazaru

Škola polumilenijskog trajanja - Gazi Isa-begova medresa ima muško i žensko odjeljenje u Novom Pazaru, te ženska odjeljenja u Rožajama i Preševu. Nastava u odjeljenjima u Novom Pazaru i Rožaja izvodi se na bosanskom, a u Preševu na albanskom jeziku.

 

Turski putopisac Evlija Čelebija u svojim je defterima zabilježio da je 1661. godine u Sandžaku bilo 11 medresa, od toga pet u Novom Pazaru. Među njima bila je i Sinan-begova medresa koja datira iz XV stoljeća, a koja je kasnije dobila ime po Gazi Isa-begu Ishakoviću, velikom vakifu i osnivaču Novog Pazara i Sarajeva. U septembru 1946. godine Medresa prestaje s radom da bi, padom komunizma 1990. školsko zvono oglasilo njen novi početak. Šest godina kasnije počela je sa radom žensko odjeljenje Medrese u Novom Pazaru, 2001. godine i žensko odjeljenje u Rožajama, a 2014. žensko odjeljenje u Preševu.

Medresa ove godine iznjedrila 503. generaciju

 

Šestog maja 2015. godine Medresa je ispratila 503. generaciju maturanata, odnosno 22. mušku generaciju od obnavljanja madrese 1990.g., 16. žensku generaciju iz Novog Pazara i 10. generaciju maturantica isturenog odjeljenja ženske medrese u Rožaju, tako da je ukupan broj maturanata naše Medrese ove godine iznosio 85., 25 iz muške i 60 iz odjeljenja ženske medrese u N. Pazaru i Rožaju. Od ukupnog broja maturanata troje njih, jedan maturant i dvije maturantice, će uskoro preslušati Kuran pred komisijom za hifz i postati hafizi Kur’ana Časnog.

Planovi upisa u novoj školskoj 2015/16. godini

Medresa Gazi Isa-beg u novoj školskoj 2015/16. godini, ako Bog da, planira upisati pet odjeljenja učenika, jedno muško i ženska ženska odjeljenja u Novom Pazaru i po jedno žensko u Rožaju i Preševu, u kojem od prošle godine postoji istureno odjeljenje naše medrese, a u kojem se nastava izvodi na albanskom jeziku. Naši upisni kapaciteti za muško odjeljenje iznose oko 30 učenika, a za ženska odjeljenja oko 100 učenica, 50 u odjeljenjima u N. Pazaru i po 25 u Rožaju i Preševu, što znači da je maksimalan broj učenika koje možemo i planiramo primiti u prvu godinu oko 130 učenika.

Prednost pri upisu imaju odlični učenici, kao i oni koji ostvare najbolji rezultat na prijemnom ispitu, koji se sastoji iz pismenog, to jest izrade testa općeg znanja i usmenog dijela, to jest razgovora sa komisijom.Također, prednost pri upisu se daje učenicima koji dolaze sa prostora u kojima nema, ili je mali broj, svršenika medresa, kao što je prostor centralne Srbije, Vojvodine...

Nastavno osoblje i vannastavni programi s učenicima

U Medresi je radno angažirano gotovo 100 osoba, od kojih je u realizaciji nastavnog procesa uključeno oko 70 profesora i odgajatelja, svi sa visokom stručnom spremom, od toga; dva doktora nauka, šest magistara, od kojih su trojica hafiza Kur’ana Časnog. Profesori naše medrese su svršenici fakulteta u Egiptu (Al-Azhar), Sarajevu (FIN), Turskoj, Siriji, Libanu, Fakulteta za islamske studije u N. Pazaru. Ostatak uposlenih, njih oko 30, angažiran je u pomoćnim službama u Novom Pazaru i isturenim odjeljenjima.

Nastavni proces je obogaćen vannastavnim aktivnostima, kao što su: sekcija Kur’ana u saradnji sa školom Kur’ana Časnog, te sekcije stranih jezika, sportska, horska, dramska, literarna, novinarska -uređivanje učeničkog lista Softa, jedinog učeničkog lista u široj regiji.

Opremljenost medrese

Medresa raspolaže sa tri odvojene zgrade sa internatskim smještajem za učenike ukupne korisne površine od 2150 m2, te prostorom za izvođenje nastave u Preševu, bez internata. Kapacitet internata za smještaj u muškom odjeljenju je 110 kreveta, dok je kapacitet ženskog internata 130 kreveta, 80 u Novom Pazaru i 50 u Rožaju. Također, raspolažemo i sa tri kabineta za informatiku sa oko 60 računara. Medresa, nažalost, nema sportsku salu pa je tako prinuđena koristiti prostore drugih škola, što je vrlo često problem, ili sportskog centra, koji svoje usluge naplaćuje.

Uspjesi Medrese u nastavnim i vannastavnim aktivnostima

Učenici i svršenici naše medrese su postizali i postižu značajne rezultate kako u zemlji, na raznim takmičenjima, prije svega sportskim i literarnim, tako i na takmičenjima medresa u Bosni, gdje su ostvarivani zapaženi, a nekada i izuzetni rezultati, uključujući i prva mjesta, kao što su takmičenja iz stranih jezika i na sportskim susretima učenika medresa. Neki od svršenika naše medrese su i državni reprezentativci u atletici, gdje ostvaruju velike uspjehe.

Pitali smo direktora Medrese dr. Rešada ef. Plojevića koji je njihov osnovni moto u radu ove renomirane obrazovno-odgojne institucije, na šta je on odgovorio: “Iscrpiti i iskoristiti vlastite kapacitete za rad i razvoj, na njih se osloniti, ne dozvoliti da problemi u društvu negativno utječu na svijest učenika, oslobađanje od straha i formiranje slobodne ličnosti koja će biti u stanju odgovoriti i nositi se sa svim izazovima sa kojima se Bošnjaci na ovom prostoru konstantno suočavaju. Predanim i marljivim radom i zalaganjem svih uposlenika unaprijediti kvalitet nastave, što će Medresu učiniti elitnom školom i privući sve one koji žele znanje i uspjeh da se školuju u njoj i postanu dio elite bošnjačkog naroda.”

 

 

 

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine