digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Ajvatovica: Ovogodišnji dobitnik plakete Nusret-ef. Abdibegović

U nedjelju 14. juna centralnom svečanosti na platou Ajvatovice završeni su "505. Dani Ajvatovice". Svečanosti je prisustvovao i reisu-l-ulema  Husein-ef. Kavazović

Ovogodišnji dobitnik plakete Ajvatovice je direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ, mr. Nusret-ef. Abdibegović. Abdibegović je bio muftija trtavnički koji je ovu manifestaciju učionio internacionalnom. Prema riječima muftije travničkog Ahmed-ef. Adilovića i predsjendika organizacionog odbora manifestacije Dani Ajvatovice ovogodišnji moto bio je "Dovom i postom do duhovnog uzdizanja".

Muftija Adilović je predvodio i kolonu defile bajraktara koji su iz Prusca s bajracima u ruci došli do platoa Ajvatovice gdje je pred hiljadama šrisutnih održan bogat vjersko-kulturni program. 

U svom obraćanju reisu-l-ulema Kavazović je, između ostaloga, poručio: "Mi danas jesmo ovdje da potvrdimo našu stoljetnu tradiciju, koja je preživjela među ovim bosanskim planinama. Koju su naši djedovi, naši očevi u najtežim prilikama čuvali i nosili u svojim prsima, podjednako se odupirući onima koji su htjeli da od nas učine ono što mi nikada i na što nikada nismo pristali."

 

Cijeli izvještaj u printanom izdanju Preporoda

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine