digital-naslovna-skracena.jpg
mobitel-banner-naslovna.jpg
leksikon-banner-za-homepage1.gif

Uspješan projekat Medžlisa Jajce u oblasti kulture

Završen prvi dugoročni istraživački projekat kojeg je podržao Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka "Stotinu i jedno prisjećanje: Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce, Jezero i Šipovo".

2014. godine Medžlis IZ Jajce je pokrenuo istraživački projekat koji je imao za cilj evidentiranje tradicije življene u toku dvadesetog vijeka, naročito prvoj polovini 20. vijeka, uzimajući u obzir da su tradiciju življenu u to vrijeme pratile političke i društveno-ekonomske okolnosti usljed kojih se ona transformirala ili nestajala bilo ciljano i prinudno iz političkih razloga ili postepeno pod utjecajem društveno-ekonomskih promjena. Ovaj istraživački projekat nastojao je prikupiti sve lokalne varijacije u tradicijsko-kulturnom nasljeđu Bošnjaka sa područja koji su u nadležnosti MIZ Jajce a koje podrazumijeva općine Jajce, Jezero i Šipovo.

Prepoznavši vrijednost pokrenutog istraživanja Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka je u martu 2014. godine finansijski podržao ovo istraživanje a rezultat sprovedenog istraživanja je publikacija „Stotinu i jedno prisjećanje: Tradicija Bošnjaka na području općina Jajce , Jezero i Šipovo“.

Publikacija se sastoji od 6 dijelova koji u konačnici formiraju jednu cjelinu koja će poslužiti kao prilog izučavanju tradicije, historije, politike i društvenih okolnosti na ovom području u prethodnom stoljeću. U prvom i uvodnom dijelu, ova knjiga se kratko osvrće na dosadašnja etnološka i antropološka istraživanja na prostoru Bosne i Hercegovine s posebnim osvrtom na do sada istraženu i zabilježenu tradiciju Bošnjaka s područja općina Jajce, Jezero i Šipovo. U ovom dijelu je detaljno objašnjena metodologija i osnovne informacije o obavljenom istraživanju nakon čega, u drugom dijelu knjige, slijede transkripti intervjua selektiranih po džematima. Intervju sa ispitanicima su obavili imami MIZ Jajce koji su prije istraživanja prošli obuku za terensko istraživanje. Svi intervjui su obavljeni u kućama ispitanika te su zabilježini video ili audio zapisima kojima se može pristupiti u arhivi Medžlisa Jajce. Ova kompilacija obavljenih intervjua je koncipirana tako da nakon predstavljanja svakog pojedinačnog džemata slijede intervjui svakog pojedinačnog ispitanika iz tog džemata tako da se mogu pratiti razlike it različitih krajeva ovog ispitivanog područja. Knjiga, dalje, sadrži i stare slike koje su Bošnjaci s ovog područja ustupili Medžlisu Jajce za potrebe ove publikacije, zatim glosar arhaizma i nepoznatih riječi koje su u intervjuima korištene, nekoliko tekstova koji tretiraju segmente iz tradicije Jajca i okoline a koje su za ovo izdanje pripremili Zijad Plivić i šejh Ramiz-ef. Bećirović te mapu MIZ Jajce.

Prva promocija ove publikacije je održana 4. juna 2015. godine u prepunoj Sali općine Jajce Jajcu. Promotori knjige bili su: Muftija travnički dr. Ahmed ef. Adilović, dr. Dževada Šuško imr. hfz. Sumeja Ljevaković-Subašić. U uvodnom obraćanju prisutne je poselamio i dobrodošlicu zaželio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Jajce Zehrudin ef. Hadžić, prof., koji je upoznao prisutne o ideji samog projekta, njegovom nastanku i realizaciji. Glavni imam je naglasio da ovo djelo čini posebnim to što su imami bili direktno uključeni u istraživački rad i pisanje ove knjige. Ovom kulturom i sjećanjem gradimo kolektivnu svijest o vjerskom i nacionalnom, ali i tradicionalnom identitetu. Naglasio je kako je veliki trud u realizaciji ove knjige dao Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka na čelu sa direktoricom dr. Dževadom Šuško i njenim saradnicama mr. hfz. Sumejom Ljevaković-Subašić i mr. Đermanom Šeta. Promotori su govorili o vrijednosti djela, njegovom nastanku i samoj realizaciji te načinu na koji je djelo rađeno. Muftija travnički, dr. Ahmed ef. Adilović, je istakao da je ovo jedinstveno djelo na području Bosne i Hercegovine jer nije upoznat da je ijedan medžlis uradio nešto ovakvo. Muftija je pohvalio rad Medžlisa, Zehrudin ef., kao i imame Medžlisa Islamske zajednice Jajce.

Sadržaj dozvoljeno prenositi uz naznaku izvora: Preporod novine